Bővült azoknak a munkaköröknek a száma a Miniszterelnöki Hivatalban, illetve a felügyelete alatt működő szerveknél, amelyeket a legszigorúbb, C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás után lehet csak betölteni – írta keddi számában a Magyar Nemzet egy, a kancelláriaminiszter napokban hatályba lépett rendeletére hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak kérdőíven és egyéb módon kell a személyes adatait kiszolgáltatnia a munkavállalónak, de ki kell tennie magát a Nemzetbiztonsági Hivatal környezettanulmányainak is – írta a lap. Hozzátették: titkos ügynökök csöngethetnek a szomszédokhoz, közeli ismerősökhöz, sőt, operatív információkat is szerezhetnek a bizalmi munkakör betöltésére vállalkozó személyről.

Az új rendelet alapján nem csak a kormányfő közvetlen környezetében, a kancellárián dolgozókat veszik szigorú ellenőrzés alá, hanem a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt működő szerveknél, a Központi Statisztikai Hivatalnál, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában dolgozókat is – írta a napilap.