A Független Jogász Fórum (FJF) szerint súlyos alkotmányossági problémát jelent, hogy a magyar jogban tisztázatlanok a kormánypárt/ellenzék fogalmai.

A kérdés nemcsak politológiai értelemben bír gyakorlati jelentőséggel: a médiakuratóriumokban a hatályos szabályozás szerint a kormányoldal és az ellenzék azonos számú személyt jelölhet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a testületekben azon politikai erők szereznek akár kétharmados többséget, és így totális irányítást, amelyek a mindenkori kormányzat mögött állnak. Ez pedig teljesen ellentétes a jogállamisággal és a jogszabály céljával.

A kérdésben az Független Jogász Fórum egyik tagja már tavaly nyáron az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult azzal, hogy a testület törölje a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény vonatkozó rendelkezését. Ezen kívül az indítványozó, azt is kérte, hogy az Ab. semmisítse meg a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének kibővítéséről szóló a 64/2008, 65/2008., 66/2008 számú országgyűlési határozatokat. A kérelmező szakmai álláspontja szerint a jogállami elvárások között valamilyen jogszabálynak (esetlegesen a Házszabálynak) rendelkeznie kellene arról, mi a kormánypárt/ellenzék kategóriák fogalmi ismérve.