Szigorúbban szabályozna a fatermékeknek az EU-ban történő forgalmazását az EP, ez ugyanis – vélik a képviselők – szükséges az illegális fakitermelés visszaszorítása érdelében. A faáruval kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy termékük legálisan kivágott fából származik. A szabályokat megsértők szigorú büntetéssel számolhatnak

Az EP szerdán, 465 igen, 22 nem, 187 tartózkodó szavazattal fogadta el első olvasatban azt a jogszabálytervezetet, amelynek célja, hogy kiszorítsa az illegálisan kivágott fákból készült termékeket az európai piacról.

A forgalmazóknak a kereskedelmi láncolat minden pontján biztosítaniuk kellene, hogy faárujuk legális forrásból származik. (Az Európai Bizottság csak a terméket első alkalommal piacra vivő forgalmazóra vonatkoztatta volna ezt.)

A jogszabályellenes magatartásért kiszabott pénzbüntetéseket a környezeti és gazdasági károkozás mértéke alapján kellene megállapítani. A képviselők szerint a bírság összegének legalább az illegálisan előállított faáru értékének ötszörösét kellene elérnie.

A néppárti képviselőcsoport nevében Olajos Péter (néppárti) a plenáris ülésen azt mondta, “évente közel 13 millió hektár – egy Görögországnyi – erdő tűnik el, ráadásul az erdőirtás a világ széndioxid-kibocsátásának majd 20 százalékáért felelős, ami több mint az Európai Unió teljes üvegházhatású gázkibocsátása”.

Olajos hozzátette, különösen fontosnak tartja a Közép- és Kelet-Európában zajló erdőirtás megállítását, valamint a faanyagok, illetve a fából készült termékek esetében szigorú fenntarthatósági kritériumrendszer felállítását. A képviselő a széndioxid-kibocsátási kvótákból származó aukciós bevételek egy részét az erdőirtás megállítására fordítaná.

Jelentéstevő: Caroline Lucas (Greens/EFA, UK)

Jelentés (A6-0115/2009) – A fát és fatermékeket forgalmazó piaci szereplők kötelezettségei

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság

Eljárás: együttdöntés, első olvasat

Vita: 2009. április 23., csütörtök