Tiltott önkényuralmi jelkép, a vörös csillag viselése miatt előállította a rendőrség Vajnai Attilát, a budapesti horvát nagykövetség előtt hétfőn tartott demonstrációról. Az évek óta a szimbólum legalizálásáért küzdő politikus a rendőrségről távozóban azt közölte: rabosítása után arról tájékoztatták, hogy eljárást kezdeményeznek ellene.

Sagyibó Melinda, a BRFK sajtóügyeletese csak az előállítás tényét erősítette meg, nevet azonban nem közölt, a megmozdulás egyik résztvevője azonban név nélkül nyilatkozva elmondta: a rendőrök a cselekményt észlelve felszólították a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettesét, hogy vegye le a kitűzőt a ruhájáról, majd bekísérték őt a VI. kerületi kapitányságra.

Vajnai Attila – aki mintegy két órát töltött a VI. kerületi kapitányságon – a rendőrségről távozóban elmondta, azt közölték vele, hogy a Büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusának megsértése miatt eljárást kezdeményeznek ellene, noha az eljárás során jelezte, hogy a Legfelsőbb Bíróság idén márciusban mentette fel őt – a jogerős ítéletet megváltoztatva – az önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indult eljárásban.

A politikus az után nyújtott be felülvizsgálati indítványt a bírósághoz, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008. július 8-án nyilvánosságra hozott döntésében kimondta: sérült a szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

Határozatában az európai bíróság elismerte, hogy a kommunizmus alatt elkövetett közismert és tömeges emberi jogi jogsértések hiteltelenné tették a vörös csillagot, és ilyen jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a múltbeli áldozatokban és hozzátartozóikban. Ámde – folytatódott a verdikt – csaknem két évtizeddel a pluralizmusba történt átmenet után Magyarország szilárd demokráciának bizonyult, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy reálisan fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának veszélye. Márpedig a vörös csillag által keltett rossz érzetek – bármennyire is érthetőek – önmagukban nem szabhatnak korlátot a véleménynyilvánítás szabadságának.

Vajnai Attila ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában – a munkáspárt alelnökeként – ötágú vörös csillagot tűzött a zakójára egy utcai rendezvényen.

A Demokratikus Hálózat nevű civil szervezet azért demonstrált hétfő délután a külképviselet előtt, mert május 1-én Horvátországban baloldali fiatalokat állítottak elő a hatóságok amiatt, hogy a történelmi Jugoszlávia zászlajával demonstráltak.