Az Európai Tanács hétfőn hivatalosan is zöld utat adott az úgynevezett kékkártya-szabályozásnak, illetve annak a direktívának, amely szigorúan büntetné az illegális bevándorlókat foglalkoztató cégeket.

Az amerikai zöldkártya mintájára az Európai Unió a harmadik országokból Európába – s különösen a munkaerőhiánnyal küszködő szektorokba – csábítaná a magasan kvalifikált szakembereket. Az úgynevezett kékkártya-szabályozásról még februárban szavazott az Európai Parlament.

A Tanács által most jóváhagyott szöveg közös feltételrendszert rögzít, így a jelentkezőnek munkaszerződéssel kell rendelkeznie az EU-ban, megfelelő szakmai végzettséggel kell bírnia, emellett fizetése a fogadó országbeli bruttó átlagfizetés legalább 1,5 szöröse kell, hogy legyen.

A tagállamok képviselőit tömörítő testület zöld utat adott annak az irányelvnek is, amely azokat munkaadókat büntetné, amelyek illegális – harmadik országbeli – munkavállalókat foglalkoztatnak. (Erről a jogszabályról szintén februárban szavazott az EP.)

Újdonság, hogy az alvállalkozókat alkalmazó cégek akkor is felelősségre vonhatók lesznek, ha a közvetlen alvállalkozójuk sérti meg a direktíva előírásait. A jogszabály alkotói ugyanakkor leszögezték, hogy nem az illegálisan itt tartózkodó munkavállalókat, hanem az őket foglalkoztató munkaadókat kívánják büntetni.