Két gyermeknek egy-egy millió forint kártérítést ítélt meg a megyei bíróság első fokon, mert indokolatlanul fogyatékosnak minősítették őket – írta a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában azt írta, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben a testület úgy találta, hogy a megyei önkormányzat, illetve a fenntartásában működő, tanulási képességeket vizsgáló bizottság, valamint a nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola a hátrányos megkülönböztetéssel megsértette a gyerekek alkotmányos jogait.

A lap felidézi, hogy az indokolatlanul fogyatékossá minősítések ügye 2005-ben kezdődött. Helyi cigány önkormányzati képviselők és civil szervezetek segítségével Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselő 66 gyerek ügyét karolta fel, akik MACIKA ösztöndíjasok voltak (tehát kormányzati ösztöndíjat kaptak), és speciális iskolába jártak: róluk gyanítható volt, hogy nem a képességeik alapján nyilvánították őket fogyatékossá. A felkért független szakértők 47 gyerek esetében állapították meg, hogy normál képességűek, és vagy szakszerűtlenség, vagy más okok állnak a fogyatékossá nyilvánításuk hátterében.

Mohácsi buzdítására tizenkét szülő vállalta a bírósági procedúrát, tizenkét perből ez az első, ahol a bíróság igazat adott a felperesnek, és megítélte a kártérítést.