Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint “Magyarország a magyaroké!”; a testület erről szerda esti ülésén döntött.

A testülethez azért fordult kifogással egy magánszemély, mert szerinte az ország számos pontján és szórólapon – valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom internetes oldalán – található szlogen ellentétes az alkotmánnyal, amely kimondja, hogy “a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők”. Arra hivatkozott, hogy a szlogen ezért nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és így sérti ezt a választási alapelvet.

A kifogást megfogalmazó arra is felhívta a figyelmet, hogy a “Börtönbe Gyurcsányékkal!” szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon, vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak.

Ezért kérte az OVB-t, hogy a “Magyarország a magyaroké!” szlogennel kapcsolatban állapítsa meg annak alapjogsértő voltát, a “Börtönbe Gyurcsányékkal!” szlogennel összefüggésben pedig azt, hogy az azzal kapcsolatos eltiltásnak a Jobbik nem tett eleget, és kötelezze az európai parlamenti választáson induló mozgalmat arra: mindkét szlogent távolítsa el a plakátokról.

A vitában Halmai Gábor elnökhelyettes azzal érvelt, hogy a szlogen – szemben az Amerika az amerikaiaké! “befogadó” szlogennel – alkalmas a választók rosszhiszemű félrevezetésére, és azt sugallja, mintha a törvényben rögzített 13 nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok nem tartoznának abba a közösségbe, amit Magyarország jelent.

Balog József, az MCF Roma Összefogás Párt delegáltja szerint a Jobbiknak ebben a megnyilvánulásában “ott van a kirekesztés”.

Bordás Vilmos Fidesz-delegált ezzel szemben arról beszélt: a jelmondatot magát kell nézni. Mint mondta, a kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatja a jogsértés megállapítását.

Novák Előd, a Jobbik delegáltja szerint a szlogen véleményt, politikai akaratot tartalmaz, azt, hogy Magyarország legyen a magyaroké, nem pedig tényállítást.

Szoboszlai György, az MSZP delegáltja azon az állásponton volt, hogy a szlogen kirekesztő és az alkotmányba ütközik.