Megkaphatják az államtól az áthidaló kölcsönt azok a magyar lakástulajdonosok, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelem-kiesés miatt nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit. Az erről szóló támogatási programot hétfőn hagyta jóvá a Bizottság.

Az Európai Bizottság az EK-Szerződésben foglalt állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot, amelynek célja a jelenlegi gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok támogatása. A program értelmében a magyar állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztül – az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető az EK-Szerződés 87. cikke (2) bekezdésének a) pontjával, amely bizonyos körülmények között lehetővé teszi a magánszemély fogyasztóknak nyújtott állami támogatást. A támogatás ugyanis szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül nyújtják.

„A lakáscélú kölcsönökre nyújtott magyarországi kezességi program azokat a tulajdonosokat támogatja, akiket annak veszélye fenyeget, hogy nem tudják törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit” – hangsúlyozta közleményében Neelie Kroes versenypolitikai biztos, aki a jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontosnak nevezte azt is, hogy „ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is.”