2009 első felében 17 százalékkal több hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból, mint az ezt megelőző félévben – írja az Európai Központi Bank (EKB) féléves tájékoztatója. Ez az arány két éve folyamatosan növekszik, mely egyaránt betudható az egyre intenzívebbé váló hamisításnak, de az egyre jobb felderítési aránynak is.

A frankfurti pénzintézet közleménye szerint 2009 első hat hónapjában 413 ezer hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítók körében ismét a húsz eurós, majd azt követően az ötven és a száz eurós bankjegyek a legnépszerűbbek, amelyek a nem valódi bankjegyek 48,5, 34, illetve 13,5 százalékát tették ki. Az álbankók 96 százaléka a három utóbbi címletből került ki, míg a legkisebb és a legnagyobb címletű 5, illetve 500 eurós bankjegyek esetében ez az arány mindössze 1 százalék.

A 2009 első felében lefoglalt hamis bankjegyek ugyanonnan származtak, mint korábban, így nem sikerült a pénzhamísítás újabb helyszíneire lelni. Az eddigiekhez hasonlóan a fellelt nem valódi bankjegyek döntő többségét a 16 tagú eurózóna országaiban találták, s kevesebb mint két százalékukra bukkantak máshol, többnyire az Európai Unió többi tagállamában.

Az unió fennállásának legnagyobb pénzhamisító hálózatát nemrég Bulgáriában göngyölítették föl. 2009. július elején az EU ügyészi együttműködésének (Eurojust) elnöke bejelentette, hogy Plovdivban hamis euróbankjegyeket nyomtató műhelyre bukkantak, ahol 500 ezer euró (közel 135 millió Ft) névértékű hamis pénzt foglaltak le, a körzetben mintegy 20 helyszínen tartottak házkutatást, és 17 gyanúsítottat tartóztattak le. Hamis 100, 200 és 500 eurós címleteket állítottak elő; 2005 óta 82 ezer darabot, összesen 16 millió euró értékben. A bankjegyeket Európa-szerte terjesztették, elsősorban Németországban, Görögországban, Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban.

Az EKB jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hamis euróbankjegyek számát a forgalomban lévő eredeti bankók mennyiségével kell összehasonlítani, amelyek mintegy 12,5 milliárdot tettek ki 2009 első felében.

A tájékoztató teljes szövege