Hiába fizettek ki – prémiumokkal együtt – mintegy százmillió forintot végkielégítésként a BKV személyzeti vezetőjének tavaly márciusban, ő ma is a fővárosi közlekedési társaságnál dolgozhat havi bruttó négymilliós fizetésért – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint tavaly nyáron további másfél évvel meghosszabbították a már végkielégítésben részesült humánpolitikai igazgató munkaviszonyát, aki így ez év december 31-ig tölthet be vezető beosztást a BKV-nál. A munkaviszony meghosszabbítását Balogh Zsolt akkori megbízott vezérigazgató, a jelenlegi általános vezérigazgató-helyettes írta alá, aki – sajtóhírek szerint – a távozóban lévő Kocsis István vezérigazgatói posztjának legfőbb várományosa – olvasható a cikkben.

A lap birtokába került 2008-as könyvvizsgálói jelentés szerint a humánpolitikai igazgató végkielégítési ügye a BKV könyvvizsgálójának, a Deloitte Kft.-nak is szemet szúrt. A jelentés ugyanis megállapítja: a társaság egy olyan munkavállalónak fizetett végkielégítést, aki a vizsgált 2008-as év végén is az aktív állomány tagja volt.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: a személyzeti vezető valóban kapott végkielégítést, miután 2008. december 31-i hatállyal közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyát. Az összeg felvétele után azonban ezt az időpontot 2009. december 31-re módosították, ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a munkavállalót a munkaviszony megszűnésekor már semmilyen egyéb járandóság nem illeti meg.

A BKV felügyelőbizottsági tagja, Vitézy Dávid a lapnak úgy nyilatkozott: a hétfői fb-ülésen rendkívüli vizsgálatot kezdeményez a történtek feltárására.

Cáfolja a BKV, hogy négymilliós fizetése lenne humánpolitikai igazgatójának

A BKV szerint nem bruttó 4 millió forintot, hanem bruttó 1,2 milliót keres Szalainé Szilágyi Eleonóra, a cég személyzeti vezetője, igaz – teljesítmény szerint – még 120 százalékos prémiumra is jogosult; a társaság a vezető személyiségi jogaira hivatkozva nem kívánta megerősíteni a Magyar Nemzetben megjelenteket, miszerint az igazgató mintegy százmillió forintos végkielégítést kapott annak ellenére, hogy még a cégnél dolgozik.

Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató elmondta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra azért maradhatott még másfél évig a cégnél – annak ellenére, hogy végkielégítését megkapta -, mert Balogh Zsolt, az előző – megbízott – vezérigazgató erre szabályos megállapodást kötött vele.

A megállapodásban, amelyet tavaly nyáron kötöttek, az szerepel, hogy semmilyen más járandóságra nem jogosult a vezető, de elvileg a szolgálati autóját megtarthatja, miután a munkaviszonya ez év december végén lejár.

A munkaviszonyt azért hosszabbították meg a végkielégítés után, mert Balogh Zsolt úgy látta, hogy a személyügyi vezető munkájára még szükség van – mondta Székelyné Pásztor Erzsébet.

Közlése szerint a cég könyvvizsgálója levélben figyelmeztette a BKV-t, hogy aktív dolgozó számára fizettek végkielégítést, ezért a belső kontrollt felül kell vizsgálni.