Az Országgyűlés 2003-ban elfogadta a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiáját. A stratégia három beavatkozási területre koncentrál: a bűnalkalmak számának csökkentésére, a bűnokok mérséklésére és az áldozattá válás csökkentésére. Az OBmB 2008-ban pályázatot hirdetett pláza programok megvalósítására.

A stratégia végrehajtását koordináló Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) évente hirdet pályázatokat olyan komplex programokra, amelyek a fenti hármas kritériumot teljesítik.

Az OBmB –, amelynek titkársági feladatait a Büntetőpolitikai Főosztály látja el – 2008-ban pályázatot hirdetett pláza programok megvalósítására. A cél, a bevásárlóközpontok közösen használt – fizikai és szociális – tereinek többirányú kihasználása volt. Az OBmB a projektek keretében segítő, tájékoztató szolgáltatások működtetését, valamint közösségi terület kialakítását, alternatív, kreatív szabadidős tevékenységek, klubfoglalkozások szervezését támogatta. A bizottság célja az volt, hogy a csellengő, plázázó gyerekek értelmes elfoglaltságot, közösséget, segítő hálót találhassanak. A nyertes projekteknek ezt sikerült megvalósítaniuk.

A pályázati programokat végigkövető monitorok értékelése, a pályázók beszámolója, az elmúlt hónapok alatt elért eredmények és sikerek, a pályázók elkötelezettsége alapján a pláza programokat az OBmB mindenképpen folytatni kívánja. A fenntarthatóság segítése, a kapcsolatok kiépítése, a tapasztalatcsere érdekében a Bizottság fórumot, műhelybeszélgetést szervezett.

Az előadásokról részletesebbenaz OBmB honlapján