Az európai ombudsman élesen kritizálja a Bizottság eljárását az Intel elleni antitröszt eljárás kapcsán. Az ügy még májusban az EU történetének eddigi legnagyobb bírságával végződött.

A májusi bírság kiszabását a Bizottság versenyjogért felelős tagja így indokolta: „az Intel szándékosan károsított meg több millió európai fogyasztót azzal, hogy évekig távol tartotta a riválisokat a piacról” – ennek értelmében büntették a céget az Intel éves 28 milliárd eurós forgalmának 4,15 százalékát kitevő büntetés megfizetésére.

A Wall Street Journal értesülése szerint P. Nikiforosz Diamandourosz ombudsman azért marasztalta el a Bizottság illetékeseit, mert nem rögzítettek egy, a Dell notebook-gyártó egyik vezetőjével készült beszélgetést 2006 augusztusában. Az illető már korábban, 2003-ban is tanúskodott egy hasonló eljárás során az Intel ellen az Egyesült Államokban.

A Dell képviselője a Bizottság munkatársainak elmondta, hogy a rivális AMD chipgyártó termékei rossz teljesítményüknek voltak, és ezért választották az Intel processzorokat – a Dell képviselőjének álláspontja tehát az Intel védekezését segíthetné.

Mikor az elmarasztalt vállalat kérte a Dell képviselőjének tanúvallomásáról készült jegyzőkönyvet kiderült, hogy ilyen nem készült. Csak egy „emlékeztető”, amely viszont a Bizottság belső anyagának minősül, így az az Intel számára nem hozzáférhető.

Az ombudsman ugyan nem tudja a már kiszabott bírságot semmissé tenni, de jelentése nagy valószínűséggel az amerikai vállalatot fogja segíteni, mely még júliusban fellebbezett. Az Intel védekezése szerint ilyen mérvű büntetéseket kizárólag büntetőjogi eljárás esetén lehetne kiszabni, nem pedig egy adminisztratív jellegű vizsgálat eredményeképpen.

A májusi döntés értelmében az Európai Bizottság az unió történetének eddigi legnagyobb, 1,06 milliárd eurós bírságát szabta ki az amerikai chipgyártóra. A korábbi „rekorder” Microsoft 899 millió eurós bírsága szorult ekkor a második helyre. Az új rekordot jelentő összeg majdnem akkora, mint amekkora támogatást az EU Ciprusnak ad évente.