Évek óta tartó huzavona után a szellemi tulajdonjog hatékonyabb védelmét elősegítő közösségi szabadalmi rendszer kereteiről jutottak politikai megállapodásra az európai uniós tagállamok a Versenyképességi Tanács pénteki ülésén.

Az új rendszer – amelynek bevezetéséhez még a nyelvhasználati kérdésről is meg kell állapodniuk a feleknek – a központilag bejegyezhető szabadalmon túl egységes jogorvoslatot is biztosítana a közösségi szabadalmak tulajdonosainak.

A pénteken elfogadott tervezet egy csomagként kezeli az Európai Unió területén egyetlen eljárással bejegyezhető közösségi szabadalom és ehhez kapcsolódóan egy egységes jogorvoslati rendszer megteremtését. A cél a tagállamok szerint az, hogy kiküszöböljék a jelenleg széttöredezett európai szabadalmi rendszerből adódó magas eljárási költségeket és a hosszú bejegyzési időt, valamint hogy felszámolják azon kockázatokat, amelyek egy szabadalmi vita esetén a különböző érintett tagállamok nemzeti bíróságainak természetszerűleg eltérő eljárási mechanizmusából, és gyakran egymásnak ellentmondó ítéleteiből adódnak. Az Európai Bizottság adatai szerint ugyanis az európai cégeknek egy-egy jogvita kapcsán átlagosan 500 ezer euróba kerül a több párhuzamosan zajló eljárás; az új, egységes rendszer alapján ezt csaknem a felére lehetne csökkenteni.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a pénteki megállapodás reális közelségbe hozza az európai szabadalmi rendszer reformját, ami kulcsfontosságú az európai gazdaság versenyképességének megóvása szempontjából. „A mai politikai megállapodás fontos üzenet az európai ipar, és különösen a kis- és közepes vállalatok számára arról, hogy a tagállamok elkötelezettek a szabadalmi rendszer hatékonyabbá és olcsóbbá tétele mellett” – közölte Verheugen. A Bizottság adatai szerint évente mintegy 2,5 millió legális munkahely szűnik meg világszerte – és ebből legalább 100 ezer Európában – a szellemi tulajdonjog megsértéséből adódó anyagi veszteségek miatt. „Elemi érdekünk, főleg a mostani gazdasági helyzetben, hogy a szellemi tulajdont a jelenleginél sokkal erősebben védő, és sokkal költségkímélőbb közösségi szabadalmi rendszert vezessünk be” – hangsúlyozta az alelnök.

A pénteki megállapodás megnyitja az utat a rendelettervezet európai parlamenti vitája előtt.