Tavasszal országgyűlési képviselőket választunk, októberben pedig főpolgármestert, polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Az alkotmány szerint a parlamenti képviselők általános választását – az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével – az előző testület megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. Az országgyűlési választás kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

A választásokat hagyományosan vasárnap tartják – eddig az egyetlen kivétel az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás volt, amely szombaton volt -, így várhatóan a 2010-es országgyűlési választást is vasárnapra tűzi ki az államfő. Sólyom László köztársasági elnök jelezte, hogy a lehető legkorábbi időpontra kívánja kiírni a választást, így valószínűsíthető, hogy április 11-én lesz az első és április 25-én a második forduló.

Az országgyűlési választás kétfordulós, a választópolgárok egyéni választókerületi jelöltekre és pártlistákra szavazhatnak. Az új Országgyűlésbe 176 képviselőt egyéni választókerületben választanak meg, a pártlistákra leadott szavazatok alapján pedig 152 területi listás mandátumot osztanak szét a pártok között, és további 58 mandátumot az országos (úgynevezett kompenzációs) listáról adnak ki.

A korábbi országgyűlési választásokon már lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodó választópolgár is leadhassa szavazatát, ez a jog a 2010-es országgyűlési választáson is megilleti a választópolgárokat. Az első fordulót azonban a külképviseleteken a magyarországi szavazás előtt egy héttel fogják tartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek, a második fordulót pedig már a magyarországi szavazással egy időben tartják.

Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (valamint Budapesten a főpolgármester) választását az alkotmány szerint az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani.

Az önkormányzati képviselők választása egyfordulós, a választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak. A választópolgárok döntenek a helyi képviselő-testület összetételéről, a polgármester személyéről, illetve a megyei közgyűlés tagjairól. A Budapesten élők a főpolgármester személyéről is döntenek majd októberben.

Az októberi általános önkormányzati választás mellett időközi önkormányzati választások is lesznek Magyarországon 2010-ben: január 10-én a Békés megyei Csabacsűdön polgármestert, január 31-én a Pest megyei Galgagyörkön önkormányzati képviselőket választanak. Szintén polgármestert választanak február 7-én a Zala megyei Gellénházán, február 28-án a Tolna megyei Lápafőn, március 7-án a Hajdú-Bihar megyei Hortobágyon, március 7-én a Zala megyei Keménfán, március 21-én pedig – szintén Zalában – Lendvajakabfán.

A korábbi időközi országgyűlési vagy önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma a következő választásig, 2010 tavaszáig, illetve őszéig szól.