Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként, Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz a második Orbán-kormányban.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivőjeként dolgozik majd – jelentette be Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök csütörtökön. A második Orbán-kormány leendő miniszterei jövő hétfőn előkészítő megbeszélést tartanak a Parlamentben. Orbán az új kormánytól átfogóbb szemléletű, gyorsabb, hatékonyabb munkát, korszerű, hatékony kormányzást vár. Kifejtette: a választási eredményekkel kialakult kétharmados parlamenti arány azt jelenti, hogy az emberek gyökeresen mást várnak a kormányzástól, a miniszterelnöktől, mint az előző kormányoktól kaptak, a nemzeti együttműködés rendszerét.

Új kormányzati struktúra

A struktúra átalakítása után nem lesz a mai értelemben vett miniszterelnöki kabinet, a kormányfő munkáját a Varga Mihály vezetésével felálló Miniszterelnökség segíti. A leendő kormányfő Szijjártó Péteren, a Miniszterelnökség, a miniszterelnök szóvivőjén keresztül ápolja majd kapcsolatait a nyilvánossággal. Ez a poszt nem azonos a kormányszóvivőivel, a kormányszóvivők személyének megnevezése Navracsics Tibor feladata lesz. Közben Varga Mihály már megkezdte a Miniszterelnökség kereteinek kialakítását. A leendő vezető egy olyan, a jelenleginél kisebb létszámú hivatalt szeretne, amely folyamatos tartós kapcsolatban van az emberekkel, az újságírókkal.

Változik a kormányzati munka koordinálása is: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hangolja össze, amelyet Navracsics Tibor vezet majd. A miniszterelnök-helyettesnek egyben a többi miniszter munkájának koordinálásával kapcsolatos irányítási jogai is lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Kisebb apparátus, professzionális közigazgatás

Navracsics Tibor – az újonnan felálló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője – hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy Magyarország ismét erős és versenyképes legyen. Ehhez az államigazgatásnak is versenyképesnek kell lennie, valamint ésszerűbbnek, áttekinthetőbbnek, egyszerűbbnek. Meg kell teremtenünk ismét a professzionális közigazgatást – húzta alá.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz kerül még a kormányzati kommunikáció, a társadalmi integráció ügye, valamint a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdések is. Az új tárca valószínűleg a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közös, Kossuth téri épületében működik majd. A tárcához tartozó területeket államtitkárok fogják irányítani egy politikai és egy közigazgatási államtitkár mellett.