Szombaton, az új kormány megalakulásának napján történik meg a kormányzati átadás-átvétel – közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy addigra a leköszönő kormány elkészíti az átadás-átvételi dokumentumokat. Egyúttal azt várják, hogy a leendő miniszterek megjelöljék az átadás-átvétel helyszínét.

Úgy fogalmazott, hogy a tárcák – a múlt héten az Országgyűlésben elfogadott törvény alapján – “gőzerővel dolgoznak”, hogy a dokumentációt véglegesítsék és az új struktúrában elhelyezzék.

Elmondta azt is, hogy a törvényből eredően az átadás-átvétel, a miniszterek hatáskörének megszűnése, azaz az új kormány megalakulásának napján, május 29-én, szombaton lesz. “Nem előbb, nem később” – szögezte le Szollár Domokos, hozzátéve: addigra az ügyvezető Bajnai-kormány valamennyi minisztériuma és minisztere elkészíti a dokumentumokat, és várják a leendő miniszterek javaslatát hogy hol akarják lebonyolítani az átadás-átvételt.

Kijelentette, hogy a mostani átadás-átvétel talán a legteljesebb az elmúlt húsz év során készültek közül, mert tartalmazzák valamennyi minisztérium és az általuk felügyelt szerveztek teljes pénzügyi helyzetét, az aktuális ügyeket határidőkkel, a szakmapolitikai, az uniós tagsággal kapcsolatos feladatokat, az uniós források felhasználását, a kiemelt projektek alakulását, a társfinanszírozások aktuális állását, a belső ellenőrzést; felsorolják a folyamatban lévő peres ügyeket, a tulajdonosi határozatokat, a jogszabály-előkészítési feladatokat.

Az átadás-átvételi anyagban benne lesznek az adott minisztérium és a hozzá tartozó szervezetekkel kapcsolatos aktuális személyzeti feladatok, mert a kormányszóvivő szavai szerint nagyon sok személyi döntés van, amelyeket azonnal meg kell hoznia az új kormánynak.

Szavai szerint az anyag mindent megmutat: nincsenek benne “semmilyen fajta titkok, aknák, csontvázak”. Hozzátette, hogy az anyag tartalma egyébként már két hete megismerhető, hiszen a Bajnai-kormány az új Országgyűlés alakuló ülésére, május 14-re nyilvánosságra hozta az interneten a teljes dokumentációt.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a leltár teljes, minden benne van, amit a törvényben előír, emellett olyan adatokat, információkat is tartalmaz, amelyekkel a törvény nem foglalkozik.

Szollár Domokos elmondta, hogy a törvény általánosságban foglalkozik az átadás-átvétellel, de ennek a folyamatnak a részleteit a fideszes parlamenti többség által alkotott törvény szerint külön szabályozni kell. Véleménye szerint erre szolgál a hétfőn a Magyar Közlönyben megjelenő végrehajtási rendelet.

Kitért arra is, hogy a miniszterelnök kincstári zárást rendelt el május 14-vel, hogy a le tudják zárni a folyó ügyeket, ne maradjanak kifizetetlen számlák. Kijelentette, hogy ettől függetlenül május 29-ig pontosan vezetik a tárcák a kimutatásokat.

Szollár Domokos azt is elmondta, hogy a rendelet pontosan szabályozza, ha nem a miniszter veszi át a tárcát, akkor milyen törvényi feltételeknek kell a helyettesének megfelelnie ahhoz, hogy bűncselekmény elkövetése, például személyes adat jogosulatlan kezelése, vagy államtitoksértés nélkül vehesse át a minisztériumot.

Répássy Róbert fideszes képviselő korábban azt nyilatkozta: az új kormány első hivatali munkanapján megtörténhet a kormányzati átadás-átvétel. Kitért arra is, javaslatuk értelmében a miniszterek nem ruházhatják át ezt a hatáskört, a leköszönő minisztereknek személyesen kell átadniuk utódjuknak egy nyilatkozattal tárcájuk vezetését.

Répássy Róbert rögzítette: a miniszteri felelősség alkotmányos elvéből az következik, hogy a tárcavezetőnek kell személyesen “átadnia” és felelősséget vállalna az átadás-átvétel során tett nyilatkozatokért.