Az Orbán-kormány május 29-i megalakulása óta hét állami intézmény élén történt változás; a többség lemondott posztjáról.

Az elmúlt két hétben hét állami intézmény kapott új vezetőt: volt, akit felmentettek, a többség azonban lemondott, de akadt olyan intézmény is, ahol pótolták az addig hiányzó irányítót.

Elsőként – az új kormány első munkanapján – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felmentette Tordai Csabát, a Magyar Közlöny felelős szerkesztőjét, és helyette Borókainé Vajdovits Évát jelölte ki a tisztségre, aki 2006 őszéig az igazságügyi és rendészeti minisztérium főosztályvezetője volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Belyó Pál június 10-i hatállyal mondott le posztjáról; utóda másnaptól – hat évre – Vukovich Gabriella, a KSH korábbi alelnöke lett.

Június 11-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közös megegyezéssel megszüntette az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. addigi vezérigazgatója, Kamarás Miklós munkaviszonyát, és Horváth Gergelyt, a Betonút Zrt. és a Keler Zrt. volt vezérigazgatóját nevezte ki a vagyonkezelő élére.

Ugyanezen a napon nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök – a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára – Gaál Szabolcs Barnát, aki a XII. kerületben jegyzőként dolgozott, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökévé. A szervezetnek korábban nem volt elnöke, azt Hegedűsné Dani Erika, az elnöki jogokat gyakorló vezető irányította.

Június 11-én mondott le a Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán is; lemondását Fellegi Tamás elfogadta. Az elnöki poszt betöltésére a miniszter pályázatot ír ki.

Közös megegyezéssel szűnt meg hétfőn Horváth Zsolt Csabának, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökének munkaviszonya, utódának keddtől Sárdi Erikát, a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi osztályvezetőjét nevezte ki Fellegi Tamás.

Kedden mondott le Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, a miniszterelnök a lemondást elfogadta június 30-i hatállyal; Rozgonyi Krisztinát idén február 1-jén nevezték ki az NHH élére. A Fidesz tervei szerint még a nyáron összevonják az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), valamint az NHH-t, s helyettük létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Több mint ötvenen távoztak májusban a Miniszterelnöki Hivatalból

Több mint ötven ember távozott a kormányváltással összefüggésben a Miniszterelnöki Hivatalból a Magyar Közlönyben megjelent személyügyi hírek szerint.

A Miniszterelnöki Hivatal májusi munkáltatói intézkedéseit tartalmazó hivatalos értesítő alapján hat köztisztviselői kinevezés történt és egy vezetői megbízást – a Nemzeti Biztonsági Felügyelet Elektronikus Biztonsági Osztályának osztályvezetői megbízását – vontak vissza.

Közös megegyezéssel szűnt meg 10 köztisztviselő közszolgálati jogviszonya, felmentéssel 14-en távoztak, a határozott idő lejártával, azaz a kormányváltással 29-en kerültek ki a karból. Utóbbiak közé tartozik többek között Szollár Domokos volt kormányszóvivő, Gréczy Zsolt, Keszthelyi András és Komássy Ákos volt miniszterelnöki főtanácsadó.

Kapcsolódó cikk:

A győztes mindent visz – Dr. Polyák Gábor médiajogász: A médiaszabályozást érintő törvényjavaslatok kommentárja→