Kende Tamás szerint a kormány hatáskörébe tartozik, hogy kit jelöl az Európai Bíróság Elsőfokú Bírósága tagjának; a jelöltnek alkalmasnak kell lennie, hogy a saját államában legfelsőbb bírói pozíciót töltsön be vagy kiemelkedő jogászi tevékenységet kell végeznie.

A nemzetközi jogászt annak kapcsán kérdezte az újságíró, hogy hétfőn Brüsszelből hírt adott arról: nem szerepel Czúcz Ottó magyar bíró neve az Európai Bíróság azon bíráinak listáján, akiknek idén lejár a mandátuma, de megbízatásukat a küldő állam javaslatára további hat évvel meghosszabbította az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanács.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a brüsszeli hírt – tudatta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság.

Kende Tamás nemzetközi jogász kedden nyilatkozva kifejtette: az Európai Unió tagállamai jelölik a bírákat, akiknek az alkalmasságáról a lisszaboni szerződés szerint egy testület dönt. A testület összetételét a Tanács határozatban állapította meg. A testület tagja Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.

Az Európai Bíróság Elsőfokú Bíróságának hatáskörébe tartozik a tagállamok egymással, az uniós szervekkel, valamint az uniós szervek egymással kapcsolatos vitáinak rendezése. Emellett – egyebek mellett – vizsgálja, hogy egy nemzeti szabály megfelel-e az uniós szabályoknak, továbbá az Európai Bizottság magánszemélyekkel és vállalatokkal kapcsolatos határozatainak felülvizsgálatát is végzi – mondta Kende Tamás.

A Bíróság az alapokmányában erre vonatkozóan megállapított szabályoknak megfelelően tanácsokban vagy nagytanácsban jár el. Ha az alapokmány úgy rendelkezik, a Bíróság teljes ülésben is eljárhat – ismertette a nemzetközi jogász.

Közlése szerint az 1997-es amszterdami szerződés által életre hívott Európai Bíróság Elsőfokú Bírósága elsősorban versenyügyekben ítélkezett. Helyét a Törvényszéknek nevezett bírói testület vette át a lisszaboni szerződés hatályba lépésével. A Bírósághoz képest különös hatáskörű Törvényszék a lisszaboni szerződés alapján bizonyos ügyekben első fokon jár el, döntésével szemben a Bírósághoz lehet fordulni. A Törvényszéknek 27 tagja van.

Czúcz Ottó 2004-ben lett az Európai Bíróság Elsőfokú Bíróságának tagja. Hatéves mandátuma 14 bírótársáéval együtt augusztus 31-én jár le, ezt a küldő állam javaslatára az uniós tagállamok kormányait képviselő testület újabb hat évvel meghosszabbíthatja. A megüresedő bírói helyeket augusztus 31-e előtt kell betölteni. A 14 lejárt mandátumú európai bírósági bíró közül 4 nem szerepel a küldő ország által újrajelöltek listáján, egyikük a magyar bíró.