Évente több százezer ember életét követeli az afrikai kontinensre sajnálatos módon jellemző 30-60 százalékos arányú gyógyszerhamisítás. Az afrikai országok a jelentős mobiltelefon-ellátottságot kihasználva új eredetiségellenőrző szolgáltatás bevezetését tervezik, amelynek során a fogyasztók SMS-ben ellenőrizhetnék a vásárolt gyógyszer valódiságát.

Az afrikai állampolgárok hamarosan egy egyszerű módszerrel megtudhatják, eredeti gyógyszert vásároltak-e betegségük kezelésére vagy sem. A kontinens több országa ugyanis bevezetni készül egy új szolgáltatást, amelynek segítségével a fogyasztók rövid szöveges üzeneten keresztül ellenőrizhetik a beszedni kívánt pirulák valódiságát – írja a Yahoo News.

Az mPedigree névre keresztelt projekt egy ghánai vállalkozó fejlesztésén alapul, és a Hewlett Packard technológiai és infrastrukturális hozzájárulásával valósult meg. Lényege, hogy a programba bevont gyógyszerek csomagolására, egészen pontosan a bliszterekre egyedi számkódot nyomtatnak, amelyet ha a vásárlók egy SMS-ben elküldenek az információs telefonszámra, a válaszban megerősítést kaphatnak a termék eredetiségéről. Ha a termék eredeti, a válasz a vonatkozó információn kívül a gyártóról és a lejárati dátumról is közöl adatot. Ha a termék hamis, a válaszüzenet a termék ismételt ellenőrzésére kéri a fogyasztót.

A rendszer bevezetésére Nigériában a nyár folyamán került sor. A nyugat-afrikai országban jelenleg a malária elleni készítmények esetében használják a mobiltelefonos szolgáltatást, ezen készítmények körében ugyanis a hamisítási arány eléri a 30 százalékot. A helyi gyógyszerügyi hatóság, a NAFDAC azonban mihamarabb bővítené a szolgáltatási körbe bevont gyógyszerek típusát, és a lehető legtöbb készítményre kiterjesztené az alkalmazást.

Nigéria mellett más afrikai országok, köztük Uganda és Tanzánia is a rendszer alkalmazhatóságát vizsgálja, Ghána, Kenya és Ruanda kormányai pedig már megkezdték a program – fogyasztók bevonásával történő – tesztelését is.

Egészségügyi szakértők szerint az innovatív megoldás emberéletek ezreit mentheti meg évente Afrikában, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a forgalomba került gyógyszerek 30-60 százaléka is hamis lehet, és ahol a szakértők szerint évi 700 ezer maláriás és TBC-s beteg veszti életét a hamis gyógyszerrel történő kezelés miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy az aktív hatóanyagot az előírtnál kisebb dózisban tartalmazó hamis pirulák fogyasztásának a hatására a megbetegedéseket okozó vírusok és baktériumok mutálódnak, és ellenállóbbá válnak a gyógyszeres kezeléssel szemben.