A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete szerint egységesíteni kellene a szexmunkásokra vonatkozó jogalkalmazási gyakorlatot; Árva Tamás, a jogsegélyszolgálat munkájában részt vevő ügyvéd ezt azzal indokolta keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Magyarországon jelentős területi eltérések mutatkoznak ugyanazon cselekmény megítélésben.

Az ügyvéd szerint Budapesten például egy szabálysértésért kisebb büntetést szabnak ki a prostituáltra, mint vidéken. Az egyesület által második éve működtetett jogsegélyszolgálat elsődleges célja a jogi segítségnyújtás, hosszú távú célja pedig az, hogy egységesítsék a hazai jogalkalmazási gyakorlatot – mondta Árva Tamás.

A sajtótájékoztatón kiosztott összeállítás szerint Magyarországon ma körülbelül 15 ezer szexmunkás tevékenykedik. A szexmunkás “egy olyan gyűjtőfogalom, amibe beletartozik mindenki, aki a szexiparban dolgozik” – írták.

Árva Tamás szerint a szexmunkások jogkövető magatartása “sokat fejlődött” az elmúlt időszakban. Korábban a szexmunkások akkor keresték meg a jogsegélyszolgálatot, amikor már eljárás folyt ellenük, mára azonban a probléma megelőzése érdekében keresik fel őket, jogszabályi háttérről kérnek tájékoztatást.

A jogsegélyszolgálat működtetése során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a szexmunkára vonatkozó jogi szabályozás “abszolút nem megfelelő” – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (korábbi nevén Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete) mintegy 48 millió forintot nyert pályázaton a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A program 2008 decemberében indult és 2010 november végig tart.

A program hosszú távú célja – mint a közreadott sajtóanyagban olvasható – a szexmunkások emberi jogainak érvényesítése, társadalmi reintegrációjának elősegítése, kiszolgáltatottságuk csökkentése és esélyegyenlőségi helyzetük javítása. Rövid távú célja az egyesület humánerőforrás és szakértői kapacitásának megerősítése, valamint a működés hatékonyságának növelése szervezetfejlesztés útján “egy speciális okok miatt hátrányos helyzetű társadalmi csoport érdekeinek hatékony védelmében” – írták.

Az egyesület a program során – egyebek mellett – hozta létre az országos jogsegélyszolgálatot, valamint emberkereskedelem elleni és migrációs tréninget tartott.