Martonyi János hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy Oszama bin Laden halála komoly sikert jelent a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Az amerikai elnök vasárnap éjjel jelentette be, hogy egy amerikai katonai egység Pakisztánban végzett az al-Kaida vezetőjével.

Komoly siker a nemzetközi terrorizmus elleni harcban – Martonyi János külügyminiszter hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján így értékelte azt az amerikai bejelentést, miszerint az Egyesült Államok erői a pakisztáni Abbotábádban végeztek Oszama bin Ladennel. A magyar külügyi tárca vezetője elismerését fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a művelet megtervezésében és végrehajtásában.

„Olyan ember távozott el, aki sok ezer ártatlan ember haláláért felelős” – utalt Martonyi a 2001. szeptember 11-i események, és az azóta eltelt időszak terrortámadásainak áldozataira. A külügyminiszter szerint Oszama bin Laden halála „fontos, jelképes győzelem”, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a terrorizmus elleni harc még nem ért véget, és nem zárható ki, hogy válaszlépésként a terroristák további akciókat szerveznek.

Martonyi János szerint az egész világon, így Magyarországon is meg kell erősíteni a biztonsági intézkedéseket. Kiemelte, hogy a kormány és az illetékes hatóságok minden szükséges intézkedést meghoznak, így egyebek között megerősítették a repülőtér és a nagykövetségek védelmét.

Az Európai Unió vezető politikusai szintén üdvözölték Oszama bin Laden halálhírét. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szerint egy sokkal biztonságosabb világban ébredtünk fel (hasonlóképpen fogalmazott Carl Bildt svéd külügyminiszter is, aki szerint a világ jobb hely lett a terrorvezér nélkül). Buzek felhívta a figyelmet arra, hogy bár a nemzetközi közösségnek a terror ellen folytatott küzdelme még nem ért véget, ám Bin Laden halálával fontos lépést tettek az al-Kaida elleni harcban, és mindez nagyobb biztonságot teremt több millió ember, keresztények, muszlimok, és „mindazok számára, akik hisznek a békés egymás mellett élésben”.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke közös közleményükben szintén arra emlékeztettek, hogy Oszama bin Laden lelkén több ezer ártatlan ember halála szárad. „Halála biztonságosabb hellyé tette a világot” – húzta alá a két politikus.