A Társaság a Szabadságjogokért képviselte A Város Mindenkié egyik aktivistáját, aki ellen a Fedél Nélkül terjesztése miatt indult szabálysértési eljárás. A határozat kimondta, hogy nem állapítható meg, hogy a TASZ ügyfele zaklató módon koldult volna.

A TASZ ügyfele és az AVM aktivistája, Erdős Jánosné 12 éve, kiemelt munkatársként terjeszti a Fedél Nélkül c. újságot. A Fedél Nélkül-t adományért cserébe kínálóknak a Terjesztői Szabályzatban foglalt szakmai szabályoknak kell megfelelniük, ezen felül pedig a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai rendszeresen tartanak közlekedésvédelmi oktatást az árusítóknak. Ennek során elmagyarázzák azokat a szabályokat, amelyeket a terjesztőknek be kell tartaniuk, ha szabályosan akarnak eljárni. Az újság terjesztéséhez szükséges engedélyt és igazolványt pedig csak az szerezhet, aki részt vett ilyen oktatáson.

Az aktivista ellen indított eljárás jól mutatja, hogy milyen bánásmódot kell a hajléktalan és más, szélsőségesen szegény embereknek nap mint nap átélni, milyen módokon zaklatják a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjait épp azok a hatóságok, amelyeknek az állampolgárok biztonságának garantálása lenne a feladata. Erdős Jánosnét úgy állították elő, hogy többszöri kérdésére sem közölték annak okát és nyilvánvalóan alaptalan módon indítottak ellene eljárást (a járőrök arra hivatkozva vitték be a rendőrőrsre, hogy „egyiküknek gyakorolnia kell az adatfelvételt”).

Ebben az esetben azonban az eljáró jegyző helyesen alkalmazta a jogszabályokat, amikor a következő indoklással, idézve a Terjesztői Szabályzatból megszüntette az eljárást: „a Fedél Nélkül című lap nem koldulási eszköz, azaz a lap terjesztője az adományokért a lapot köteles átadni. Vagyis ha a terjesztőnek adományt adnak át a lapért, azt elfogadhatja anélkül, hogy ez koldulásnak minősülne”.

Azért vágtam bele, mert már 13 éve itt terjesztek, és még soha nem vittek be, de tudtam azt, hogy több társamat igen, és ezt méltánytalannak találtam. Nem követtem el szabálysértést és a rendőrök vallomása nem felelt meg a valóságnak, és nehogy azt gondolják, hogy minden hajléktalan emberrel megtehetik, hogy jogtalanul beviszik szabálysértésért.” – mondta Erdős Jánosné.