Folyamatosan térítik meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az ingóságaikban esett kárt: az állami kárenyhítés keretében a katasztrófavédelmi célelőirányzatból több mint 180 millió forintot fizetnek ki készpénzben a konyhakertekben, a gépjárművekben, a ruhaneműkben, illetve az élelmiszerekben keletkezett károkra – közölte Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos a honlapján.

A közzétett összesítés szerint az ingóságokhoz sorolt zöldkárokra – azaz a haszonállatokban, konyhakertekben és a be nem takarított terményekben keletkezett károkra – 171 károsulttal kötöttek támogatási szerződést 67 millió forint értékben, s 157 családnak már átutalták a pénzt. A ruhaneműk pótlására és a megsemmisült élelmiszerekre 239 család írta alá a szerződést összesen 85 millió forint értékben, és 47-en a napokban kapják meg a káruk ellenértékét. A vörösiszap-katasztrófában megsérült gépjárművekre csaknem 30 millió forintot fizetnek ki, 70 károsult kötött szerződést az állami kárenyhítésről, és 49-et már teljesítettek – olvasható a katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján. A felsorolt ingóságkárok összértéke 182 millió forint.

A lakóházakban keletkezett kár enyhítésére – a lakóparkokban már felépült és épülő 109 új ház mellett – 125 családnak vásároltak használt ingatlant 1,4 milliárd forintért, és 66-an kérték az ingatlanukban keletkezett káruk készpénzes kifizetését, ez összesen 757,4 millió forintot tesz ki.

Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta, amely összesen körülbelül 30 milliárd forint. Az összefoglaló jelentés a http://katbiztos.katved.hu oldalon található.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.