Az Erste-csoport egy több lépcsőből álló tranzakció-sorozat keretében – amelynek célja a leányvállalatai révén több kelet-közép-európai országban is jelen lévő, faktoring szolgáltatásokat nyújtó Intermarket Bank AG teljes átstrukturálása, korábbi tulajdonosai közötti felosztása – irányítást szerzett a Magyar Factor Zrt. felett.

Az Erste-csoport egy több lépcsőből álló tranzakció-sorozat keretében – amelynek célja a leányvállalatai révén több kelet-közép-európai országban is jelen lévő, faktoring szolgáltatásokat nyújtó Intermarket Bank AG teljes átstrukturálása, korábbi tulajdonosai közötti felosztása – irányítást szerzett a Magyar Factor Zrt. felett. Ez technikailag úgy valósult meg, hogy a magyar székhelyű Erste Bank Hungary Zrt. megvásárolta a Magyar Factor Zrt. részvényeinek 50%-át, míg a részvények másik 50%-ának tulajdonosában, az Intermarket Bank AG-ben az Erste-csoport egy másik tagvállalata, az Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG szerezte meg a részvények többségét.

Az Erste-csoport Magyarországon teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt lakossági és vállalati ügyfelek számára. A vállalkozáscsoport tagja az Erste Faktor Zrt., amely a hazai kis- és középvállalati kör számára nyújt faktoring szolgáltatást.

A Magyar Factor-csoport kizárólag faktoring és követeléskezelés szolgáltatást nyújt, melynek keretében ügyfeleinek áru és szolgáltatás nyújtásából más vállalkozásokkal szemben keletkezett követeléseit megvásárolja. Ügyfelei jellemzően mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások.

Mivel mind az Erste Faktor Zrt., mind a Magyar Factor Zrt. a hazai faktoring piac jelentős szereplője, az összefonódás horizontális hatással jár, azonban a GVH káros versenyhatások kialakulását nem valószínűsítette. E körben a GVH figyelembe vette, hogy a faktoring szolgáltatások tekintetében az összefonódást követően is az MKB Bank Zrt. marad piacvezető pozícióban, s további számos, jellemzően tőkeerős banki háttérrel rendelkező szereplő van jelen a magyar faktoring piacon, amelyet így érdemi verseny jellemez. Ugyanezen okból a GVH annak a veszélyét sem látta megalapozottnak, hogy az összefonódást követően az Erste-csoport a banki és faktoring szolgáltatások összekapcsolásával a versenytársak kiszorítására irányuló magatartást folytathatna. Mindezekre tekintettel a hivatal az irányításszerzést engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-35/2011.