Több szakmai hiányosságot is megállapított az ozorai fesztiválként ismert rendezvényre vonatkozó országos rendőr-főkapitányi vizsgálat – mondta Garamvölgyi László a rendőrségi akció után elrendelt komplex vizsgálat eredményét ismertetve.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint a Hatala József főkapitány által elrendelt vizsgálat szerdán befejeződött, és a rendezvény biztosításának előkészítése, tervezése és a biztosítás végrehajtásának vizsgálata során több szakmai hiányosságot is megállapítottak.

A dandártábornok közölte: a hiányosságok miatti szükséges és indokolt intézkedéseket az ORFK az új megyei rendőri vezetéssel közösen teszi meg, beleéretve azt esetleges további személyi konzekvenciákat is.

A Tolna megyei Ozora településhez közeli, de már Fejér megyéhez tartozó Dád pusztán tartott, ozorai fesztiválként ismert rendezvényen a rendőrség a múlt héten tartott razziát, több mint félszáz embert állítottak elő, és kábítószergyanús anyagokat, kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket is lefoglaltak.

A rendőrségi razzia után az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta a sárbogárdi rendőrkapitány megbízatását, és vizsgálatot rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden augusztus végével indoklás nélkül visszavonta Simon László dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány vezetői megbízatását, és helyére szeptember elsejével Varga Péter ezredest nevezte ki. A leváltott megyei főkapitányt Pintér Sándor rendelkezési állományba helyezte.

Az MTI úgy tudja, az ozorai fesztivállal kapcsolatban nemcsak a rendőrség, hanem más hatóságok is hibáztak a szakhatósági engedélyek kiadásakor, ugyanis a rendezvény előtti helyszínbejárásnál semmilyen aggályról vagy veszélyről nem tettek megjegyzést, így a jegyző kiadta az engedélyt.

A tavaly januári budapesti, West Balkánban történt tragédia után alkotott, a rendezvény biztosítására vonatkozó jogszabályok alapján vizsgálni kell a menekülőutakra, a tűz- és balesetveszélyre, valamint a létszámra és a bűnmegelőzésre vonatkozó lehetőségeket is, ezt az MTI információi szerint a hatóságok elmulasztották.