Jelentős változást hozott a magyar jogrendbe az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.). A rendelkezések 42 százaléka teljesen új, további 33 százaléka pedig érdemben módosít a régi szabályon, így a jogi szakma komoly továbbképzés előtt áll – derül ki az OptiJUS rendszerből, amely ingyenesen elérhető „Ptk.-konverziós kalkulátorral” segíti a jogalkalmazókat.

A nemrég elfogadott 2013. évi V. törvény, azaz az új Ptk. sok ponton változtat a jelenlegi rendelkezéseken, a statisztikák szerint 3964 bekezdésének 42 százaléka minősíthető vadonatúj szabálynak – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató OptiJUS rendszeréből. A rendelkezések további egyharmadának ugyan van valamilyen jogszabályi előzménye, ám ezeken az új Ptk. érdemben változtat. Mindössze az új paragrafusok 7 százaléka egyezik meg szóról szóra a régi szabályokkal, 18 százalékuk pedig tartalmilag azonos.

A statisztikák szerint a legradikálisabban a családjog és a társasági jog változott: a családjogban a rendelkezések 85 százaléka vagy teljesen új, vagy jelentősen módosult. A jogi személyek jogánál (amit most még nagyobbrészt a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályoz) ez az arány 75 százalék. A másik végletet az öröklési jog képviseli, amelyben az új bekezdések száma 22 százalék, a változatlanoké vagy alig változóké 43 százalék.

Ha a statisztikákat a régi jogszabályok szemszögéből nézzük, a legidőtállóbbnak a régi Ptk. bizonyult, hiszen rendelkezéseinek több mint fele változatlanul vagy kis változással került át az új kódexbe, míg a másik végletet itt is a családjogi törvény képviseli, amelynek 291 bekezdését „használja” az új jogszabály, de ezeknek csaknem 70 százalékát komolyan módosítja. A gazdasági társaságokról szóló törvény és a szövetkezeti törvény a középmezőnyben van, rendelkezéseik 37 százaléka került át az új törvénybe.

Az Opten Informatikai Kft. a napokban írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Jogász Egylettel, ezzel is erősítve szakmai jelenlétét a jogászok körében. Ugyanezt a célt szolgálja a cég által elindított, a régi jogszabályokról az új Ptk.-ra történő átállást segítő és mindenki számára ingyenesen elérhető – oda-vissza kapcsolatokat is feltáró – konverziós kalkulátor, amely a weben az opten.hu/ptkkonverter oldalról érhető el. A technikai fejlődéssel komolyan lépést tartó jogi szakma számára a széles körű adattartalommal rendelkező OptiJUS jogi adatbázis és a Ptk.-konverter ingyenes mobilra telepíthető verziói az „Opten” keresőszóra találhatóak meg, majd tölthetőek le a Google Playből és az AppStore-ból.