Összesen 87 hónap szabadságvesztésre ítélte az amerikai bíróság azt a kereskedőt, aki illegálisan másolt és értékesített mintegy 1000 darab számítógépes szoftvert. A programok kereskedelmi értékét 4 millió dollárra becsülik.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának (ICE) közleménye szerint a bíróság a szigorú ítéletet egy Naveed Sheikh nevű férfira szabta ki, aki vallomása alapján 2003 és 2008 között illegális szoftverterjesztői tevékenységet folytatott. Sheikh társainak közreműködésével szerezte be, gyártotta és értékesítette az jogsértő számítógépes programokat, amelyeket különböző, saját maga által létrehozott weboldalakon kínált eladásra.

A 87 hónapnyi letöltendő és további három évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt férfi weboldalain nem tagadta, hogy az általa kínált programok nem eredeti szoftvertermékek. Az illegális szoftvereket a vásárlók az oldalról maguk is letölthették, de Sheikh vállalta azt is, hogy CD lemezre kiírva postázza a megrendelt programokat. A vásárlók pedig postai utánvéttel vagy elektronikus úton fizethettek vásárlásaikért. A Sheikh-et az értékesítésben segítők között külföldi személyek is szerepeltek, amelyért cserében az elítélt többek között Pakisztánba is utalt pénzt konspiráló partnereinek.

A kereskedő kínálatában többek között Microsoft Office, Microsoft Money, Adobe Acrobat, Photoshop és After Effects, Apple Mac OS és Microsoft Windows szoftverek jogsértő másolatai szerepeltek, amelyekből mintegy 1000 példányt sikerült eladnia, szakértői becslés szerint 4 millió dollár értékben.

A nyomozás során Sheikh tagadta tettét, illetve másokra hárította a felelősséget. Állítása szerint a weboldalak tárhelyét például nem saját célra bérelte, és azt vallotta, hogy a jogsértő programokat tulajdonképpen más személy értékesítette. A férfi egyébként még 2010 őszén, a nyomozás lezárása előtt el is hagyta az Egyesült Államok területét, 2012. januári visszatérésekor azonban azonnal őrizetbe vették.