Izraelt is bevették az Egyesült Államok vízummentességi programjába Antony Blinken amerikai külügy- és Alejandro Mayorkas védelmi miniszter közös szerdai bejelentése szerint.

Az izraeliek várhatóan november végétől, az ESTA-program elektronikus kérdőíves rendszerének izraeli üzembe helyezésének pillanatától lesznek jogosultak arra, hogy üzleti vagy turisztikai célú utazásra vízum nélkül beutazzanak legfeljebb 90 napra az Egyesült Államokba.

Izrael a 40. ország a vízummentességi listán, amelyen többek között Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szingapúr, Ausztrália, Ausztria, Dánia, Finnország, Görögország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Norvégia, Svájc, Svédország és Dél-Korea szerepel.

Jeruzsálem már több éve próbált csatlakozni a programhoz, de mindeddig nem teljesítette a feltételeket. Az előző, Bennett-Lapid-kormány idején azonban Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy Washington dolgozik Izrael bevonásán, és hivatalosan is bejelentették jelöltségét.

A lépést hosszas tárgyalások és jogszabály-módosításokkal járó izraeli előkészületek előzték meg.

Izraellel szemben amerikai követelmény volt, hogy a palesztin származású amerikai állampolgárok szabadon beléphessenek Izraelbe etnikai származásuktól függetlenül.

Az ESTA rendszer hazai üzembe helyezéséig az izraelieknek továbbra is beutazási vízumot kell kérniük az Egyesült Államokba való beutazáshoz. November végéig jelentik be, hogy pontosan mely időponttól használhatják az új számítógépes ellenőrzési és engedélyezési rendszert.

Attól az időponttól

21 dolláros költséggel benyújtott kérelmüket mindössze 72 órán belül elbírálják, és ha jóváhagyják, akkor két évig lesz érvényes, és ezalatt felhasználható lesz több utazásra is.

A felnőtt izraeliek azonban csak akkor használhatják az ESTA-t, ha tíz évig érvényes biometrikus útlevéllel rendelkeznek, ellenkező esetben továbbra is vízumot kell kérniük külképviseleten.