Megalakult az új cseh kormány. A Jirí Rusnok miniszterelnök vezette kormány 14 miniszterét szerda délben nevezte ki Milos Zeman államfő.

A legfontosabb tárcák élén tapasztalt emberek állnak. Jan Fischer volt kormányfő pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lett, a külügyet Jan Kohout, a belügyet Martin Pecina vezeti. Mindketten másodszor kerültek a tárcák élére. Vlastimil Picek tábornok, a távozó kormány védelmi minisztere egyedüliként az új kormánynak is tagja.

A Rusnok-vezette hivatalnokkabinet felállítását Zeman a parlamenti pártok többségének akarata ellenére vitte keresztül azután, hogy kormányválság alakult ki Csehországban, mert egy korrupciós botrány miatt a Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány megbukott.

Ez az 1993-ban létrejött önálló Cseh Köztársaság harmadik hivatalnokkormánya. Több miniszternek nagyon jó kapcsolatai vannak a cseh vállalkozói körökkel, különösen az iparban. Politikailag egyértelmű a kormány baloldali orientációja: öt miniszter korábban rövidebb-hosszabb ideig az egykori csehszlovák kommunista párt tagsági könyvét is birtokolta.

A kormánynak Marie Benesová igazságügyi miniszter személyében csak egyetlen női tagja van.

A prágai sajtó szerint Zeman célja az, hogy megerősítse az államfői hivatal befolyását a cseh politikára. Egy másik cél, hogy ezáltal megerősödjön az elnököt támogató Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) párt.

Az eddigi kormánykoalíció, amely a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 képviselő támogatását élvezte, tovább szeretett volna kormányozni, s a válságot a kormányfő cseréjével oldotta volna meg. Az ellenzék szerint az előre hozott választás jelentette volna a megoldást, ennek a keresztülviteléhez azonban a képviselőházban a honatyák háromötödös többségének a támogatására van szükség, ami pillanatnyilag nincs meg.

Miroslava Nemcová, képviselőházi elnök szerdán bejelentette: a szociáldemokrata párt képviselőinek kérésére július 17-re rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, amelyen napirendre tűzik a testület önfeloszlatásának kérdését. Újságírók figyelmét nem kerülte el, hogy a kormány hivatalos kinevezése után Nemcová azonnal távozott a Hradzsin díszterméből anélkül, hogy gratulált volna, illetve koccintott volna az államfővel és az új kormány tagjaival. Nyilatkozata szerint így tiltakozott a hivatalnokkormány kinevezése ellen.

Rusnok bejelentette, hogy a jövő héten tárgyalásokat kezd a parlamenti pártokkal kormánya támogatásáról. A kormányfői hivatal átvétele utáni szerdai sajtóértekezleten Rusnok azt is közölte, hogy a kormányprogram rövid lesz, és a bizalmi szavazásra várhatóan augusztus 8. körül kerül sor. A kormányfőnek 30 napja van arra, hogy bizalmat kérjen a kabinet számára.

“Úgy vélem, hogy a feladatok világosak, s a folyamatban lévő ügyekből erednek. Kormányom tevékenysége arra fog irányulni, hogy hozzájáruljon a gazdasági növekedés újraindításához és a foglalkoztatás növeléséhez, tehát a munkanélküliség csökkentéséhez” – jelentette ki a miniszterelnök.

Zeman a kormány kinevezésekor azt mondta: az új kormánynak ellent kell állnia a politikai nyomásnak, s nem szabad megengednie, hogy a közelmúltban napvilágra került korrupciós ügyeket a szőnyeg alá söpörjék.

A hivatalnokkormányt egyelőre egyetlen parlamenti párt sem támogatja, de néhányan jelezték, hogy a helyzet megváltozhat.

Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke jelezte: megfontolják a Rusnok-kormány támogatását. A kommunisták szerint ha a Rusnok-kormány bizalmat kapna, a jobboldal is rákényszerülne, hogy támogassa az alsóház feloszlatását és az előre hozott választás kiírását, amit a belpolitikai válság legtisztább megoldásának tart. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Közügyek párt is.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem támogatja a Rusnok-kormányt, de a párt nagyon megosztott ebben a kérdésben, s elképzelhető változás. “Minden megoldás jobb, mint a visszatérés a jobboldali kormányhoz” – nyilatkozta Milan Chovanec, a CSSD alelnöke.

Karel Schwarzenberg, volt külügyminiszter a TOP 09 párt elnöke a nap folyamán rövid megbeszélést folytatott Rusnokkal, majd úgy nyilatkozott, hogy pártja nem szavaz bizalmat a kormánynak. “Az elnök saját kormányt akart, hát most megkapta” – jegyezte meg a politikus.

Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke szintén kizárta, hogy a Polgári Demokrata Párt (ODS) támogatná a hivatalnokkormányt.