Javíthat Oroszország külföldi megítélésén, ha Moszkva befogadja Edward Snowdent, és erre nagy esélye van az amerikai informatikusnak

Alexander Rahr, az úgynevezett Orosz-Német Fórum tudományos programigazgatója szerint az Egyesült Államok hatóságainak tudomásul kell venniük, az amerikai közvélemény nem egységes annak megítélésében, hogy Snowden áruló és kém lenne, sokan együttéreznek vele. Az Egyesült Államokban azt is tudják, hogy minél keményebb nyomást gyakorol Washington Oroszországra, annál keményebb lesz a válaszlépés – mondta a német szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak.

Rahr úgy vélte, Moszkvának előnye származik abból, ha befogadja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottját, aki az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatáról szivárogtatott ki információkat. Oroszország így megcáfolhatja azokat az amerikai és európai vádakat, miszerint nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi képviseletének programigazgatója a Vedomosztyinak nyilatkozva úgy vélte: nyilvánvaló, hogy Snowden nem önállóan szervezte a velük pénteken létrejött találkozót. “Azzal találkozik, akivel megengedik” – jelentette ki Loksina, megjegyezve, hogy a repülőtéren megszervezett eseményről hiányzott Szvetlana Gannuskina, az orosz Migráció és Jog nevű hálózat vezetője, aki menekültügyi kérdésekben az egyik legjobb szakértőnek számít Oroszországban.

Annak érdekében, hogy kerüljék a hűhót a Snowden-ügyben és biztosítsák az amerikai kiszivárogtató nyugodt elutazását egy másik országba, ideiglenes személyazonosító papírt adhatnak ki neki, és ezt a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársa is megteheti – tájékoztatta a lapot Gannuskina.

“Van abban némi irónia, hogy az orosz hatóságok annyira óvatosan viszonyulnak Snowdenhez” – mondta Szergej Nyikityin, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi igazgatója a Novije Izvesztyija című napilapnak.

Szerinte nagy az esélye annak, hogy Edward Snowden élhet a menedékjoggal Oroszországban. Ezt bizonyítja a pénteki találkozó résztvevőinek köre, akiket állítólag az amerikai informatikus hívott meg Seremetyjevóra. Közöttük volt mások mellett a Mihail Hodorkovszkij börtönbe zárását eredményező Jukosz-ügyben leleplezőként ismertté vált Szoprotyivlenyije (Ellenállás) nevű orosz társadalmi szervezet képviselője is, valamint Vjacseszlav Nyikonov, az orosz törvényhozás alsóházának kormánypárti képviselője is.

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/489991/snouden-ne-povredit
www.newizv.ru/politics/2013-07-15/185590-direktor-amnesty-international-v-rf-seergej-nikitin.html