Módosítaná a SZÉP-kártya szabályozását a Magyar Fürdőszövetség, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével közösen új koncepciót dolgozott ki, az új elképzelést öt pontba foglalva már el is küldték az illetékes tárcának.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke csütörtöki közleményében ismerteti: azt javasolják, hogy a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártya) 50 ezer forintig adómentesen vehesse igénybe minden olyan munkavállaló, aki 14 év alatti gyermeket nevel, valamint a sérült, fogyatékkal élő gyermekek után is, még ha felnőtt korú is a fogyatékkal élő személy. Ezt azzal indokolják, hogy a javaslat a családok részére biztosít további tehercsökkentést, és illeszkedik a kormányzat családi adózással kapcsolatos célkitűzéseihez: a munka melletti gyermeknevelést és a fogyatékkal élőket támogatja, s ezzel a turisztikai szektorban további munkahelyeket teremt.

Ugyancsak adómentességet javasolnak 50 ezer forintig az 50 év feletti munkavállalók részére. A javaslat figyelembe veszi a népegészségügyi szempontokat, kiemelten a prevenció és rehabilitáció ösztönzését, ez a korosztály ugyanis a közeljövőben fog a hazai egészségügyi statisztikák alapján az egészségügyi ellátórendszer aktív használójává válni – érvelnek a közleményben.

A javaslat szerint ugyanilyen értékhatárig adómentesen lehetne igénybe venni a fürdőszolgáltatásokat. Ezt azzal támasztják alá, hogy a közel 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő fürdők esetében a tulajdonosok nagy terhet vállaltak a pályázati önrész tekintetében, az adósságok állami átvállalását követően a javasolt intézkedés jelentősen növelheti a fürdők bevételeit, megtartja a közel tízezer munkahelyet. Emellett és a szolgáltatások igénybevételének népegészségügyi és életminőségi hatása is számottevő.

A szövetségek javasolják továbbá, hogy a SZÉP-kártya adó- és járuléktartalmát csökkentsék 15 százalékkal, vagy minimum állítsák vissza a korábbi 10 százalékos ehoszintet. A SZÉP-kártya után béren kívüli juttatásként 35,7 százalékos adót és járulékot kell fizetni.

A szövetségek ezenkívül fontosnak tartják, hogy ne változzék az állami szabályozás oly módon, amely más cafeteria eszközök felhasználási körének bővítésével, könnyítésével hátrányos helyzetbe hozza a SZÉP-kártyával igénybe vehető szolgáltatások körét. Fontos az is, hogy a SZÉP-kártya felhasználása csak az eredeti funkcióiban (szálláshely, klasszikus vendéglátás és szabadidős pihenés) legyen lehetséges és az elfogadóhelyek köre “ne híguljon fel”.

A fürdőszövetség közleményében felhívja a figyelmet arra: október 12-én már negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Fürdőkultúra Napját.

A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke szerint a magyarok keveset tudnak saját fürdőkultúrájukról, a legtöbben nem ismerik világszínvonalú vizeink gyógyhatásait és a fürdőzés egészségvédő, betegség megelőző hatásairól is kevés a használható információjuk. Ezt a napot ennek népszerűsítésére szeretnék felhasználni.

A szövetség a fürdőkultúra népszerűsítésének érdekében oktatási anyagokat is készített, amelyeket az általános- és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben is használnak majd. Az előadások anyaga illeszkedik a diákok életkorához, ismeretanyagához, az iskolai tantervben elsajátított ismeretanyaghoz egyaránt. Az elkészült anyagok több fürdőben is láthatóak lesznek a Magyar Fürdőkultúra napján – olvasható a közleményben.