A homoszexualitásuk miatt vasárnap letartóztatott hét egyiptomi azonnali szabadlábra helyezését követeli a Human Right Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet – jelentette az egyiptomi sajtó.

Hisám Barakát főügyész erkölcstelenségre buzdítás vádja miatt rendelte el a hét ember őrizetbe vételét és egészségügyi kivizsgálását. A vizsgálatot egy augusztusban nyilvánosságra került videó kapcsán indították, amelyen a vádlottak látszólag két férfi házasságkötését ünneplik.

A HRW hétfőn megjelent közleményében emlékeztet arra, hogy Egyiptomban nem számít ritkaságnak a kemény fellépés a melegekkel szemben, akiket a hatóságok “rendszeresen őrizetbe vesznek és megkínoznak”. Ez “az alapvető emberi jogok lábbal tiprásának további jele, amely mutatja az egyiptomi kormány növekvő megvetését a jogállamisággal szemben” – idézi a közlemény Graeme Reidet, a HRW Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek (LMBT) jogait védő programjának igazgatóját.

Az észak-afrikai országban nem tiltja törvény a homoszexualitást, a melegeket rendszerint egyéb címszó alatt hurcolják meg. A letartóztatást bejelentő közleményében a főügyész a gyanúsítottakat azzal vádolta, hogy köztisztességet sértő felvételeket terjesztettek az “ördögi, szemérmetlen ceremóniáról”.

A gyanúsítottakat – az egyiptomi gyakorlatnak megfelelően – egészségügyi vizsgálatoknak vetették alá, amelyek a rendszeres anális közösülés nyomait hivatottak megállapítani. A még vasárnap bejelentett hivatalos eredmények szerint a férfiak nem melegek.

Az ilyen orvosi leletek a bírósági tárgyalásokon a vádlottak ellen beterjesztett bizonyítékok részét képzik. Szakértők szerint azonban az említett vizsgálatokkal lehetetlen megállapítani, hogy egyetértésen alapuló szexuális tevékenységről van-e szó – áll a HRW közleményében.

A HRW emlékeztet arra is, hogy a 2011-es forradalom idején számos nőn végeztek el akaratuk ellenére hasonló vizsgálatokat, egyebek mellett úgynevezett szüzességi teszteket. A kairói tömegtüntetések alatt gyakoriak voltak azok a hírek, amelyek szerint az őrizetbe vett nők az őrszobákon szexuális erőszak áldozataivá váltak. Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő, akkor még az országot átmenetileg irányító legfelsőbb katonai tanács tagjaként kiállt a tesztek mellett, mondván, hogy azok az érintett foglyok becsületét és a nemi erőszakkal vádolt rendőrök ártatlanságát bizonyítják.