Az elmúlt időszakban a nonprofit, állami közműszolgáltatók magyarországi létrehozása kapcsán egyre intenzívebb kormányzati szándék figyelhető meg. A több évtizedes szakmai múlttal rendelkező Magyar Energetikai Társaság (MET) a szabályozási kérdésekkel is foglalkozó Interdiszciplináris Tagozata egy átfogó, 35 oldalas tanulmányt tett közzé hivatalos oldalán, mely részletesen beszámol a tervezett szabályozás részleteiről, kihívásairól, lehetőségeiről és a kapcsolódó nemzetközi tapasztalatokról.

A tanulmány szerzői – dr. Bálint Norbert, Gebhardt Gábor, Herczeg András és dr. Tóth Máté – jogász, mérnök, és közgazdász szakemberek, a téma kiemelkedő hazai szakértői. Az elemzés a fő témák mellett  érinti a fogyasztói-lakossági, illetve az üzemeltetési dimenziókat, az uniós jogi korlátokat, az állami támogatás kérdését, és bemutatja a jelenleg is jól működő konkrét európai modelleket is.

Az állami közműszolgáltatók létrehozása olyan hatalmas, átfogó átalakulást hozhat a hazai energetikai piacon, amely az energiaipar legtöbb jelenlegi szereplőjét komoly kihívások elé állíthatja. A MET Interdiszciplináris Tagozat most publikált tanulmányának pontosan az a célja, hogy mind szabályozói, mind piaci oldalon az összes érintett fél számára biztosítsa a lehető legteljesebb körű információk elérhetőségét, ezáltal pedig segítse és könnyítse a felkészülést az iparági környezet nagy horderejű átalakítására is.

A MET tanulmány itt elolvasható.