Elfogadta hétfőn az Európai Unió tagállamainak szakminisztereit tömörítő tanács azt az új irányelvet, amely arra kötelez egyes uniós nagyvállalatokat, hogy a társadalmi szerepvállalás (CSR) jegyében minden évben nyilatkozatot tegyenek közzé a cég nem pénzügyi jellemzőiről, valamint arról, mennyire sokszínű az alkalmazottak köre.

A döntésről kiadott sajtóközlemény szerint ez az 500 főnél többet foglalkoztató “közérdekű” vállalatokat érinti, ami a tőzsdén jegyzett cégek mellett azokat is magába foglalja, amelyek méretük vagy tevékenységük jelentősége miatt tarthatnak számot közérdeklődésre. Ezek száma a kommüniké szerint hatezer körülire tehető.

A jelentésnek tartalmaznia kell, hogy a vállalat mit tesz a környezetért, a társadalmi és a munkavállalókkal kapcsolatos kérdések rendezéséért, az emberi jogok érvényesítése érdekében, a megvesztegetés és a korrupció más formái ellen. Ha a cég ezek közül bármely területen tétlen marad, magyarázatot kell adnia, hogy miért. A sokszínűséget illetően a vállalat adminisztratív, vezető és felügyelő testületeiben dolgozók életkoráról, neméről, képzettségeiről és végzettségeiről kell majd a cégeknek beszámolniuk.

Az irányelv arra is lehetőséget teremt, hogy a későbbiekben ezen vállalatok számára azt is kötelezővé tegyék: számoljanak be arról, hogy országonként mekkora nyereséget értek el, az után mennyi adót fizettek, illetve milyen mértékű támogatásban részesültek.