Vádlottként megjelent a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt szerdán Uhuru Kenyatta kenyai elnök, akinek az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeket rónak a terhére.

Az 52 éves államfő tucatnyi munkatársa kíséretében vonult be az épületbe. Védői a korábbi közlések szerint arra tesznek kísérletet, hogy elérjék a vád elejtését, bizonyítékok hiányára hivatkozva.

Kenyatta hétfőn bejelentette: ideiglenesen átadja helyettesének az államfői tisztség ellátását, hogy részt vegyen a hágai meghallgatáson. Ha nem tett volna eleget az ICC idézésének, akkor nemzetközi elfogatóparancs kiadását, sőt az afrikai ország elleni gazdasági szankciók esetleges bevezetését kockáztatta volna.

Ő az első hivatalban lévő államfő, akit a büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekményekkel vádol. Egyszer már megjelent az ICC előtt, ez azonban még 2013. márciusi államfővé választása előtt történt.

Az afrikai ország államfőjét a 2007-es kenyai választások utáni erőszakhullámmal összefüggésben vádolják emberiesség elleni bűncselekményekkel. A voksolás után Kenya a polgárháború szélére sodródott: az állítólagos tömeges választási csalások miatt kitört erőszakban több mint ezeregyszázan haltak meg, és több mint hatszázezren kényszerültek elhagyni otthonukat. A nemzetközi büntetőbíróság ügyészei szerint Kenyatta felelős az erőszakért. Hasonló vádak alapján az ICC eljárást folytat William Ruto kenyai alelnök ellen is.