A Hervisnek adott igazat a bíróság az adóhatósággal szemben a cég különadó fizetéssel kapcsolatos, az EU bíróságát is megjárt perében.

A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki ítéletében megállapította, hogy a Hervisnek 2010-re, az ágazati különadó fizetési kötelezettsége kizárólag a saját boltjainak nettó árbevétele után áll fenn, így a cég jogosan nyújtott be önellenőrzést, amelyben mint kapcsolt vállalkozás levonta az ezen összeg feletti korábbi befizetését.

A bíróság az adóhatóság másodfokú határozatát – az elsőfokú határozatra is kiterjedően – hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú adóhatóságot új eljárásra kötelezte – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya pénteken.

Az ügy előzménye, hogy a Hervis Kft. 2010-ben – a Spar Magyarország Kft. kapcsolt vállalkozásaként fizetett kiskereskedelmi különadót. Később azonban önellenőrzést nyújtott be az adóhatósághoz, amelyben a számítása szerint a saját üzleteinek árbevétele alapján fizetendő mértéket meghaladóan befizetett adóösszeget visszaigényelhetőként tüntette fel. Az első és másodfokú adóhatóság is elutasította a társaság önellenőrzését, ezért a felperes közigazgatási pert kezdeményezett az önellenőrzés elutasításáról hozott jogerős adóhatósági határozat jogszerűségének felülvizsgálata érdekében.

A 2011. októberében indult perben a Székesfehérvári Törvényszék 2012. július 26-án – a felperes indítványára – a tárgyalás felfüggesztése mellett előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió bírósága előtt. Az Európai Bíróság 2014. február 5-én kihirdetett ítéletében kimondta: a bolti kiskereskedelem árbevételére kivetett – azóta már megszűnt – magyar különadó a kapcsolt vállalkozásoknál felveti a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét. A testület ugyanakkor a magyar bíróságra bízta annak vizsgálatát, hogy a magyar piacon a hátrányos megkülönböztetés megvalósult-e. Ezt követően 2014. április 15-én folytatta a tárgyalást immár a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a bizonyítási eljárást a 2014. szeptember 4-én, október 14-én és november 6-án tartott tárgyaláson folytatta le.

Az osztrák Spar Csoport 100 százalékos tulajdonában lévő Hervis áruházlánc az idén júniusi adatok szerint országosan 26 boltot üzemeltet, mintegy 400 alkalmazottat foglalkoztat. Míg a vállalat 2012-ben 11 milliárd forintos forgalom mellett 715 millió forint adózás utáni veszteséget könyvelt el, 2013-ban hasonló forgalom mellett csak 358 millió forint volt a veszteség. A cég üzemi vesztesége tavaly 534 millió forintra csökkent az előző évi 1,128 milliárd forintról. A Spar AG 2013 májusában 740 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben.