Az egyiptomi igazságszolgáltatás “koporsójába vert újabb szögként” jellemezte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet térségbeli vezetője azt az elnöki határozatot, amely előírja, hogy a “létfontosságú” állami létesítményeket megtámadó civileket katonai törvényszék elé állítsák – adta hírül az egyiptomi sajtó kedden.

A HRW észak-afrikai és közel-keleti igazgatójának, Sarah Leah Whitsonnak a nyilatkozata a szervezet hétfőn kiadott közleményében jelent meg. A jogvédők szerint az egyiptomi katonai törvényszékek hatáskörének ilyen mértékű kiszélesítése megnyitja az utat a “tüntetők és ellenzékiek ellen indított perek militarizálása” előtt.

A szóban forgó, október 27-én született dekrétum szerint létfontosságú állami létesítménynek minősül minden vasútállomás, villanypózna, gázvezeték és olajmező, valamint az ország úthálózata és hídjai. Az idén januárban született új egyiptomi alkotmány idevonatkozó cikke ugyanakkor előírja, hogy civilek felett csak abban az esetben ítélkezhet katonai törvényszék, ha az érintettek a fegyveres erők létesítményei ellen követtek el támadást.

A határozatot Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő három nappal azután hozta, hogy egy robbantásos merényletben harmincnál több katona életét vesztette, több tucatnyi pedig súlyosan megsebesült. A terrortámadás a Gázai övezettel határos régióban történt, ahol a kormánycsapatok az utóbbi hónapokban fokozták hadműveleteiket a környéken tevékenykedő dzsihadista csoportok ellen.

Az új jogszabály alapján vasárnap öt egyetemista ügye került katonai bíróság elé. Az érintetteket még az év elején vették őrizetbe azzal a váddal, hogy csatlakoztak egy terrorszervezethez, felgyújtották a kairói al-Azhar egyetem egyik termét, és zavargásokban vettek részt. A vádlottaknál állítólag Molotov-koktélokat is találtak.

Ibráhim Mahlab kormányfő egy televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy az ország egyetemei és iskolái is a jogszabály szövegében szereplő állami létesítmény kategóriába tartoznak. A tavalyi tanév alatt az egyiptomi kampuszok a biztonsági erők és a Murszit támogató egyetemisták közti heves összecsapások állandó színhelyei voltak. Az új tanév kezdete óta több mint 200 tüntető hallgatót vettek őrizetbe.