Vastag Tamás előadóművész kapta idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) emlékérmét, amelyet szerdán Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke adott át.

Az adatvédelem nemzetközi napja, január 28-a alkalmából megrendezett díjátadó ünnepségen Péterfalvi Attila emlékeztetett rá: 2007-ben a nemzetközi adatvédelmi konferencia fő témája volt az internet és a gyerekjogok összefüggése, ám akkor az ezt célzó felvilágosító magyarországi kampány nem tudott elindulni, mert az Országgyűlés nem választotta újra adatvédelmi ombudsmannak.

2013-ban azonban a NAIH el tudta indítani a “Kulcs a net világához” elnevezésű kampányt, amely a gyermekek internethasználatával kapcsolatos adatvédelmi kérdésekre hívja fel a figyelmet, és amelynek kampányarca lett Vastag Tamás. Ennek keretében készült egy videoklip és egy társadalmi célú hirdetés is. 

Az ünnepségen elhangzott: Vastag Tamásnak a “Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Emlékéremmel” ismerik el az internetes adatvédelemmel, a fiatalok tudatos internethasználatával kapcsolatos ismeretek népszerűsítése érdekében az elmúlt években kiemelkedő tevékenységét.

Az idén harmadik alkalommal kiosztott emlékérem (2014-ben nem adták ki) Szabó Tamás ötvösmester alkotása, egyik oldalán Petőfi Sándor A nép nevében című versének egy sora olvasható: “S emberhez illik, hogy legyen joga”.

Az adatvédelem nemzetközi napját az Európa Tanács kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Európai Bizottság támogatásával.