Németországban a minimálbér bevezetése miatt az idén megáll a feketegazdaság évek óta tartó csökkenése egy most bemutatott előrejelzés szerint.

A tübingeni alkalmazott gazdasági kutatások intézetének (IAW) előrejelzése szerint az óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér elsősorban a vendéglátásban, az építőiparban és a mezőgazdaságban ösztönözheti a munkaadókat a szabályok megkerülésére, és 1,5 milliárd euróval növelheti a feketegazdaság méretét.

Más tényezők – a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság bővülésének folytatódása, valamint a nyugdíjbiztosítási járulék csökkentése – a gazdaság fehéredését erősítik, a két ellentétes hatás következtében pedig leáll a feketegazdaság 2009 óta tartó csökkenése. A feketegazdaság mérete így 2014 után ismét 339 milliárd euró lesz, ami a hazai össztermék (GDP) 12,2 százalékát teszi ki – áll az IAW közleményében.

Az intézet módszertana szerint a feketegazdaságba tartozik az illegális munkavégzés és valamennyi egyéb, bűncselekménnyel összefüggésbe hozható gazdasági tevékenység. Németország ebből a szempontból a középmezőnyben áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD). A legfejlettebb ipari országokat összefogó OECD tagjai közül Görögországban a legmagasabb, a GDP arányában számolva 22,4 százalékos a feketegazdaság aránya, a legalacsonyabb, 5,9 százalékos pedig az Egyesült Államokban a tübingeni intézet összeállítása szerint.