Olcsóbbak, gyorsabbak és megnyugtatóbb megoldást eredményeznek a pereskedésnél a medációs eljárások, amelyek száma évről évre emelkedik – ismertette Tolnai Kata, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkatársa.

A szakember azt mondta: a legjobb ítéletnél is jobb egy megegyezés, hiszen annak a perrel ellentétben nincs vesztese, továbbá nem csupán a perbeli vitát, hanem a felek közötti viszonyt, a további együttműködéshez szükséges kommunikációt is jobb eséllyel rendezheti, ami például egy gyermekelhelyezési vitában hosszú távon is fontos.

A mediáció sokkal olcsóbb, mint a pereskedés: az első tárgyalás előtt létrejött megegyezés esetén csupán az illeték 90 százalékát, az első és a második között a 70 százalékát, de azt követően is csupán a felét kell megfizetni.

Számos polgári eljárásban van lehetőség a felek közti mediációra, így például a bontó- vagy a gazdasági perekben. Tavaly mintegy 20-25 ezer ilyen per zajlott – közölte Tolnai Kata.

Hozzátette: 2013-ban 20 mediátor 201 ilyen ügyben járt el, 2014-ben 100 mediátor 656 eljárásban, az idén pedig már félévkor túllépték a tavalyi ügyszámot.