Ausztrália kiadta Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt szerb Dragan Vasiljkovicot, akit “Dragan kapitány” néven is ismernek. A vádlottat repülőgéppel Zágrábba szállították.

Az ausztrál hatóságok a sydneyi repülőtéren adták át Vasiljkovicot a horvát rendőröknek.

A vádlottat továbbszállítják a spliti megyei bíróságra, ahol háborús bűnök elkövetése címén folyik ellene eljárás.

A spliti ügyészség azzal vádolja, hogy mint a szerb félkatonai alakulatok parancsnoka, a szerb-horvát háború elején horvát katonák, rendőrök és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.

Dragan kapitány ellen először Sibenikben emeltek vádat, majd 2010 szeptemberében a legfelsőbb bíróság döntésének értelmében az ügyet Splitbe helyezték át, azon bíróságok egyikére a négy közül, ahol Horvátországban háborús bűnök miatt is folynak eljárások.

Az 58 éves, belgrádi születésű Vasiljkovic ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, és a Daniel Snedden nevet használja. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009 és 2010 között egyszer szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ausztrál kormány 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak Dragan kapitányt, aki kilenc évig küzdött a kiadatás ellen. Miután minden jogi lehetőséget kimerített, nem volt módja további fellebbezésre, ezért az ausztrál hatóságoknak át kellett adniuk őt Horvátországnak.