Hétfőtől tíznapos figyelmeztető sztrájkba kezdenek a bírák és az ügyészek Horvátországban, miután nem sikerült megállapodásra jutniuk az illetékes minisztériummal a béremelésekről – közölte pénteken a Horvát Bírók Egyesülete (UHS).

Február 2-ig minden első- és másodfokú bírósági eljárást elhalasztanak, kivéve a sürgős eseteket, amelyekben helyrehozhatatlan károk keletkezhetnek

– írták közleményükben.

A sztrájkot azután jelentették be, hogy a kormány és az igazságügyi minisztérium részéről nem érkezett új ajánlat a tavaly májusban tett ígéretek teljesítésére.

A horvát bírák tavaly májusban kéthetes figyelmeztető sztrájkot tartottak, amelyhez akkor nem csatlakoztak még az ügyészek. Első lépésként azonnali, nettó 600 eurós fizetésemelést kértek. A második lépésben fizetési fokozatok bevezetését, azaz a szolgálati idő előrehaladtával magasabb bérezést követeltek.

Első követelésük részben teljesült, de a bírói javadalmazás összetevőiről és szabályairól nem született megállapodás.

Ivan Malenica igazságügyi miniszter elmondta: jelenleg az állami és közalkalmazotti illetményrendszer reformján dolgoznak, amely most prioritást élvez, ennek befejeztével pedig készek folytatni a tárgyalásokat a bírákkal a bérek rendezéséről.

Kapcsolódó cikk:

Összeomolhat az igazságügy Horvátországban a sztrájk miatt! – Hétfőtől azok, akik nem vették fel a munkát, már nem kapnak bért – 2023.07.18.