Bűncselekményként kezelné a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát az információk kiszivárogtatására vonatkozó törvénymódosítás – közölte a horvát közszolgálati televízió. A Horvát Újságírók Egyesülete (HND) tüntetést szervezett a jogszabály ellen, szerintük ugyanis az új bűncselekmény-kategória létrehozásával a kormány “agressziót követ el a közérdek, az újságírói szakma és a kiszivárogtatók ellen”.

A horvát kormány nemrég elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, amely a többi között

bűncselekményként kezeli a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát, amely a büntetőeljárás nem nyilvános szakaszában az információ kiszivárogtatását jelenti.

A kabinet szerint a bűncselekmény elkövetői csak az eljárásban részt vevő személyek lehetnek, mint például igazságügyi tisztviselők, vádlottak, ügyvédek, tanúk és szakértők. A jogosulatlan tartalomközlés bűncselekményében nem vádolhatók meg újságírók.

Hrvoje Zovko, a HND elnöke a tüntetésen elmondta: bár az újságírókat a törvény alapján valóban nem lehet megbüntetni, a hatóságok továbbra is zaklathatják őket. Elkobozhatják mobiltelefonjaikat és laptopjaikat, és amíg ki nem derül a bírósági eljárás alatt hogy mi számít valóban közérdeknek, a kiszivárogtatók és az újságírók megfélemlítése hónapokig is elhúzódhat. A HND emiatt a jogszabály visszavonását követeli. Álláspontja szerint annak bevezetése

“az oknyomozó újságírás végét jelenti, amely leggyakrabban éppen a forrásokra, a rendszeren belül azokra a becsületes emberekre támaszkodik, akik nem értenek egyet a nyomozás részleteinek eltussolásával”.

“Ha elhallgattatják a közérdekű bejelentőket, az állampolgárok soha nem fognak értesülni olyan bűncselekményekről, amelyekben hatalmon lévő emberek az érintettek” – hangsúlyozta a HND elnöke.

A módosítást még a parlamentnek is el kell fogadnia. Andrej Plenkovic kormányfő és Ivan Malenica igazságügyi miniszter kedden jelezte:

a kormány a szavazás előtt kiegészíti a törvényjavaslatot egy rendelettel, amely kizárja a büntethetőséget, ha nyomós közérdekből nyilvánosságra hozott információkról van szó.