A francia kormány engedélyezte Muhtar Abljazov volt kazah bankelnök kiadását Oroszországnak, ahol hatmilliárd dollár (1360 milliárd forint) elsikkasztásával vádolják.

A kiadatási rendeletet szeptember 17-én írta alá Manuel Valls miniszterelnök, és a múlt héten értesítette róla az érintettet a Párizs közeli Fleury-Mérogis fegyházban – közölte Peter Sahlas ügyvéd, aki azt is jelezte, hogy ügyfele az Államtanácsnál támadja meg a döntést.

Moszkva és Kijev is azzal vádolja Abljazovot, hogy a BTA kazah bank egykori elnökeként 2005 és 2009 között hatalmas összegeket sikkasztott el a pénzintézet vagyonából.

Az 51 éves Abljazov 2009-ben hagyta el hazáját. Londonba menekült az általa hevesen bírált Nurszultan Nazarbajev kazah elnök elől. Hazájában is azzal vádolták, hogy több milliárd dolláros csalást követett el, és a bankját államosították. Ő tagadja az ellene felhozott vádakat. Azt állítja, hogy ki akarják forgatni a vagyonából, és el akarják lehetetleníteni mint Nazarbajev ellenfelét.

A férfi 2011-ben Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott, majd 2012-ben egy londoni bíróság a BTA-pénzek ügyében indított eljárás végén 22 hónap börtönre ítélte a bíróság megsértése, pénzösszegek eltüntetésének kísérlete és a nyomozás akadályozása miatt. Abljazov nem jelent meg a bírósági meghallgatáson, majd Franciaországba szökött, ahol 2013. július 31-én a francia Riviérán, Mouans-Sartoux-ban őrizetbe vették.

“Megdöbbent, hogy Franciaország, amely elvileg az emberi jogok hazája, érvényesíti az orosz igazságügyi és pénzügyi rendszert” – mondta a gyanúsított ügyvéde. “Ez a döntés óriási fájdalmat okoz sok embernek Oroszországban. Putyin minden európai bíróság előtt ezt a rendeletet fogja lengetni annak bizonyítására, hogy Franciaország érvényesítette az orosz igazságügyi és pénzügyi rendszert” – tette hozzá.

“Franciaország tegnap, a Mistralok eladásakor még nem bízott eléggé Oroszországban. Teljes az ellentmondás Franciaországban Oroszországgal kapcsolatban” – hangsúlyozta az ügyvéd.

A francia semmítőszék 2005 márciusban hagyta jóvá Abljazov kiadatását, amelynek végrehajtásához a kormány engedélyére is szükség van. Az Államtanácshoz benyújtott fellebbezés tovább késlelteti a kiadatást, elutasítás esetén pedig Abljazov az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat.