A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) új adómegállapodást írt alá az unió Andorrával az uniós polgárok andorrai pénzintézetekben elhelyezett vagyonának átláthatósága érdekében – közölte a bizottság.

A megállapodás az uniós tagállamok és Andorra között automatikus banki adatcserét garantál 2018-tól, az aláírók reménye szerint így könnyebben kiszűrhetők lesznek az adócsalók, a külföldre mentett jövedelmek.

A Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke, valamint Jordi Cinca Mateos, Andorra pénzügyminisztere által aláírt dokumentum szerint az uniós tagállamok megkapják állampolgáraik nevét, címét, adóazonosító számát, a születési helyét és idejét, valamint az andorrai bankokban tartott számláik összegét és más egyenleginformációkat is.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelő uniós biztos a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az átláthatóság minden állam számára kulcsfontosságú az őket megillető adóbevételek szempontjából. A megállapodás Andorrával jelentős lépés az unió átlátható, tisztességes adózást célzó intézkedései között – hangsúlyozta az uniós biztos.