Fél év alatt több mint kétezer szabálytalansági gyanúbejelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a humánfejlesztési projektek lebonyolításával kapcsolatban, ez csaknem ugyanannyi eset, mint amennyi 2007 és 2013 között összesen előfordult.

A közleményben idézték Köpeczi-Bócz Tamást, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárát, aki eredményesnek, ugyanakkor figyelemfelkeltőnek tartja a rekordszámú ellenőrzés megállapításait, szerinte jól látható, tipikus hibákra derül fény a vizsgálatok során.

Az államtitkár korábbi nyilatkozatában már utalt arra: a nagyszámú ellenőrzés célja éppen a szabálytalanságok feltárása, az, hogy a tapasztalatok alapján lehessen tervezni a 2014-2020-as támogatási időszak humánfejlesztéseit. Véleménye szerint a minisztériumnak tudatosan kell segítenie a kedvezményezetteket egy-egy projekt megvalósítása során, ugyanis most már jól látható, hogy melyek azok a tipikus hibák, amelyek veszélyeztetik egy adott projektelem elszámolhatóságát.

A tárca azt írta: az ellenőrzésekből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb probléma a beszerzések lebonyolítása körül adódik, ugyanakkor számottevő az elszámolhatósági kritériumoknak való meg nem felelés, valamint sok esetben nem teljes körűen valósítják meg a projekt során vállalt szakmai tevékenységet. Hozzátették: a jövőben az Emmi célzottan segíti a pályázókat.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján célszerű a többi között növelni a monitoring látogatások számát, segíteni a tapasztalatlan igénylőket, szélesebb körű tájékoztatást adni, nyilvántartani a minősített projektmenedzsereket, valamint költségkorlátokat alkalmazni – írta az Emmi.

Köpeczi-Bócz Tamás szerint a cél az, hogy olyan uniós támogatási rendszert építsenek ki, amelyben a humánfejlesztések a valós társadalompolitikai igényekre reflektálnak, ugyanakkor hangsúlyosabbá kell tenni az elszámolhatóságot és a kitűzött célok maradéktalan teljesítését – olvasható a közleményben.