Őrizetbe vették az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) volt szóvivőjét, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben bizalmas információk kiszivárogtatása miatt.

Florence Hartmannt a hágai székhelyű bíróság épületében fogták el a népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök ügyében készülő ítélethirdetés előtt.

A Nemzetközi Törvényszék egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az NT 2009 szeptemberében ítélte el a francia állampolgárságú Florence Hartmann volt szóvivőt, bizalmas információk kiszivárogtatásáért.

A korábbi újságíró Hartmann 2000 és 2006 között dolgozott Carla Del Ponte akkori főügyész szóvivőjeként. Távozása után könyvet írt és több cikket publikált a törvényszék munkájáról. Ezekben tett közzé néhány olyan információt, amelyet csupán belső tájékoztatásra szántak. Ezekben az információkban sajtóértesülések szerint a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatos, bizalmas eljárási döntésekre vonatkozó feljegyzésekről van szó.

Hartmann fellebbezett az ítélet ellen, de 2011 júliusában fellebbviteli szinten is megerősítették a kiszabott 7 ezer eurós büntetést. A volt szóvivőnő ezt nem volt hajlandó kifizetni, ezért az NT előírta Franciaországnak az elítélt felkutatását és őrizetbe vételét. A francia hatóságok azonban ezt nem hajtották végre.