Rátette a szélsőséges társadalmi és vallási szervezetek listájára a Krími Tatár Nép Medzslisze elnevezésű közhasznú egyesületet az orosz igazságügyi minisztérium.

A határozatot a tárca Natalja Poklonszkaja krími ügyész múlt pénteki felterjesztése alapján hozta meg. Poklonszkaja szerdán függesztette fel a krími tatárok medzsliszének (önkormányzati és képviseleti közhasznú egyesületének) működését, döntését az orosz szövetségi törvények érvényre juttatásának akadályozásával indokolva.

A medzslisz nem bejegyzett szervezet Oroszországban, ezért az orosz hatóságok nem ismerik el, mint a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületét.

Az Oroszország által Ukrajnától két éve elcsatolt – az orosz kormány szerint függetlenségét népszavazás által kinyilvánított és az anyaországhoz “visszatért” – félsziget ügyésze szerint a medzslisz bizonyítottan megsértette a szélsőséges tevékenység elleni törvény rendelkezéseit. A közegyesületet Poklonszkaja eltiltotta a médiában való megjelenéstől, a nyilvános rendezvények megtartásától, a bankszámla-vezetéstől és minden egyéb tevékenységtől.

A Krím legfelsőbb bírósága jelenleg a medzslisz szélsőséges szervezetté nyilvánítását és oroszországi betiltását mérlegeli. A felfüggesztés érvénye az ítélethozatalig tart.

Poklonszkaja 600 oldalnyi bizonyítékot terjesztett fel a moszkvai igazságügyi tárcához a medzslisz “destruktív” és “ellenségeskedést szító” tevékenységével kapcsolatban. Ez tartalmazza az egyesület tagjai ellen meghozott bírósági ítéleteket is.

A medzslisz tagjai a dokumentumok értelmében 2014. február 26-án – vagyis a terület státuszáról döntő népszavazást megelőzően – tömeges zavargásokat robbantottak ki a krími parlament előtt. Az egyesület több nacionalista képviselője 2015-ben kulcsszerepet játszott az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték megrongálásában, a félsziget áramellátásának ebből következő leállásában.

A medzslisz jogi képviselője megerősítette, hogy fellebbezni fog a felfüggesztő ügyészi határozat ellen.