Jogsértés miatt ötvenezer forintra büntette a Hatoscsatornát és az RTL Klubot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, előbbi esetben közlemény közzétételére is kötelezte a televízió médiaszolgáltatóját.

A szervezet közleménye szerint a Hatoscsatorna február 7-ei Tabuk, titkok, tények című műsorában megszólaló vendég kijelentésével kirekesztette a mozgássérültek csoportját – többek között “rossz emberek inkarnációiként” írta le az érintetteket, valamint a nekik nyújtott segítség megtagadására szólított fel -, a műsorvezető pedig nem utasította el az elhangzottakat. A testület enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a csatorna utólag, a műsorszám egy későbbi adásának elején és végén, valamint honlapján is elnézést kért az esetlegesen okozott sérelemért.

Az RTL Klub tavaly december 12-ei Kalandor című műsorában szabálytalan termékmegjelenítést tettek közzé két hotel által kínált lehetőségek bemutatásával, emiatt büntette a kereskedelmi csatornát 50 ezer forintra a médiatanács.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság és arányosság figyelembevételével állapítja meg a konkrét szankciókat.