A Belgiumból érkezett ügyben az Európai Bíróságnak arról kell döntenie, hogy a munkáltató elbocsáthatja-e a munkavállalóját azzal az indokkal, hogy az a munkaidejében sem hajlandó levenni az általa viselt muszlim fejkendőt.

Főtanácsnoki indítvány a C-157/15 Achbita ügyben

Egy biztonsági cég foglalkoztatási szabályai tiltják a politikai, filozófiai vagy vallási meggyőződésre utaló, látható jelképek munkavállalók általi viselését.

A cég egyik női munkatársa nem kívánta alávetni magát a foglalkoztatási szabályok említett rendelkezéseinek, ragaszkodott a muszlim fejkendő viseléséhez, amiért hamarosan el is bocsátották. A nő a belga bíróságokhoz fordult azt állítva, hogy vallási okon alapuló diszkrimináció áldozata lett. A belga bíróságok az Európai Bíróságtól várnak iránymutatást a kérdésben.

Az ügyben a német Juliane Kokott főtanácsnok fog indítványt tenni. Egy hasonló, de Franciaországból érkezett ügyben, amelyben a brit Sharpston főtanácsnok július 12-én teszi majd meg az indítványát (furcsa módon a két ügy különböző főtanácsnokokhoz került), az érintett,munkavállaló egy ügyfélnél dolgozott, aki kifejezetten azért tett panaszt a munkáltatónál, mert annak alkalmazottja nem volt hajlandó a munkavégzés során levenni a fejkendőt. A munkáltató jelezte a problémát a munkavállalójának, aki azonban nem akart fejkendő nélkül dolgozni, amiért őt is elbocsátották.